Monday, August 8, 2016

Biskut cornflakes choc rice


 BAHAN-BAHAN :
250g mentega
80 g gula aising
secubit garam
175g tepung naik sendiri
150g tepung gandum
1/2 tsp baking soda
1/2 tbsp serbuk koko
50g cornflakes (ramas kasar)
50g kepingan badam (sangai)
80g coklat urai @choc chips
sedikit cornflakes utk hiasan (ramas)

CARA-CARA :
Pukul mentega bersama gula aising dan secubit garam hingga gebu.
Masukkan bahan-bahan lain dan gaul sebati.
Bulat-bulatkan dan golek ke dalam cornflakes yang telah di ramas kasar.
Bakar di dalam ketuhar sehingga garing.

Wednesday, August 3, 2016

Kerabu pegaga dan mangga muda

 BAHAN-BAHAN :
1 ikat pegaga, 200g (mayang halus)
1 biji mangga muda (hiris panjang)
jus limau kasturi secukup rasa
garam dan gula 

DISANGAI @ GORENG TANPA MINYAK :
1/2 labu bawang besar 
1 inci belacan
5 ketul temu kunci@halia kg (sebesar ibu jari)
2 batang serai (hiris)
1 tangkai cili merah
10 tangkai cili api
2 genggam kelapa parut
sedikit lada hitam, jika suka

CARA-CARA
 Tumbuk @ kisar kering bahan yang telah disangai.
Gaulkan bersama mangga muda dan pegaga.
Tambahkan jus limau, garam dan juga gula secukupnya.
Sedia dihidangkan bersama nasi panas.

Ayam masak taucu Kelantan

 BAHAN-BAHAN :
500g kepak, kaki, hati dan pedal ayam (potong kecil)@ bahagian bertulang yang lain
1 kotak santan
air secukupnya
3 biji tomato hijau (hiris)
5 tangkai cili hijau (hiris)
1 labu bawang besar (hiris)
secekak kacang panjang (potong pendek)
putik jagung (hiris nipis, jika ada)
1 asam keping
minyak untuk menumis
garam dan gula secukup rasa

BAHAN KISAR :
6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
sehiris kunyit hidup
sehiris lengkuas
3 batang serai
segenggam penuh cili api
sebesar ibu jari belacan
2 tbsp taucu
1tsp udang kering @udang basah(lebihkan)


CARA-CARA:
 
 Panaskan secukupnya minyak untuk menumis.
Tumis bahan kisar sehingga wangi dan terbit minyak.
Masukkan ayam dan masak sehingga ayam kecut.
Tambahkan santan, air dan asam keping.
Renihkan sehingga kuah sedikit pekat.
Rasa dahulu kuah sebelum memasukkan bahan perasa.
Perasakan secukupnya.
Kemudian masukkan kacang panjang, tomato, bawang dan cili hiris.
Gaul rata. 
Setelah kacang agak layu, bolehlah diangkat dan dihidangkan.
 **masakan ni mesti ada kombinasi pedas, manis, masin. Pedas mesti lebih**


Cendawan tumis bersama udang

 BAHAN-BAHAN :
1 tin cendawan bulat (belah 4)
1 biji kapsikum (hiris)
10 ekor udang 
2 tsp bawang putih kisar
2 tsp bawang merah kisar
garam dan serbuk pati ayam
minyak untuk menumis

CARA-CARA :
 Panaskan sedikit minyak di dalam kuali.
Tumis bawang kisar sehingga naik bau.
Masukkan udang dan gaul rata.
Kemudian tambahkan kapsikum dan cendawan.
Masak hingga cendawan layu dan tambahkan bahan perasa secukupnya.
Sedia dihidangkan.

Tuesday, August 2, 2016

Stew ayam dan cendawan

 BAHAN-BAHAN :
2 ketul paha ayam (thigh)
10 tangkai cendawan shitake segar
1 tbsp sos tiram
1 tbsp kicap cair
1 tbsp kicap pekat
1 tsp minyak bijan
garam dan serbuk lada putih
1 tsp tepung jagung + 1/3 c air
   
CARA-CARA :
 Potong kecil paha ayam.
Cendawan dibelah 2.
Perapkan ayam dan cendawan bersama semua bahan kecuali bancuhan tepung jagung selama 20 minit.
Masukkan ke dalam mangkuk kaserol.
Masak menggunakan kuasa MED HIGH selama 10 minit.(Buka penutup kaserol)
Keluarkan, kacau sebati.
Tambahkan bancuhan tepung jagung dan masak lagi MED HIGH selama 1 minit.
Gaul rata dan sedia dihidangkan.

Cucur karot


 BAHAN-BAHAN :
500g tepung gandum
1 tbsp serbuk penaik
1 biji telur
1 batang lobak merah 
1/2 labu bawang besar
1 pokok daun bawang
segenggam ikan bilis
garam dan gula secukup rasa
secukupnya air suam
minyak untuk menggoreng terendam

CARA-CARA :
Campurkan serbuk penaik ke dalam tepung.
 Pecahkan telur.
 Ketepikan.
 sementara itu, kisar kasar ikan bilis, bawang, lobak merah dan juga daun bawang.
 masukkan ke dalam mangkuk dan adun bersama bancuhan tepung.
 tambahkan air suam, garam dan juga gula secukupnya.
Gaul sehingga sebati.
panaskan minyak di dalam kuali dan goreng adunan cucur sehingga garing dan keemasan.
Enak dicicah bersama sos cili.

Saturday, July 30, 2016

Sup kaki ayam

 BAHAN-BAHAN :
8 ketul kaki ayam (bersihkan bersama air limau nipis)
1 bungkus sup bunjut
sedikit lada hitam tumbuk
sedikit kicap cair
beberapa titis kicap manis cap kipas udang
air secukupnya
garam secukup rasa
daun sup & daun bawang untuk tabur
sedikit minyak untuk menumis

BAHAN HIRIS ;
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 inci halia tua

CARA-CARA :
Panaskan sedikit minyak di dalam periuk.
Tumis bahan hiris sehingga garing.
Masukkan kaki ayam, sup bunjut, lada hitam dan air.
Masak hingga mendidih dan kaki ayam empuk.
Tambahkan bahan perasa.
Taburkan daun sup dan daun bawang sebelum dihidangkan.

Stew daging dan kentang lecek

 BAHAN-BAHAN :
500g daging tenderloin (potong kiub besar, perap bersama garam, lada hitam, sos worchestershire)
1 tin cendawan butang (belah 2)
1 tin (350g) sos spaghetti
2 tbsp sos bbq
1 labu bawang besar (dadu)
1/2 tsp thyme kering
2 helai daun bay
secubit serbuk pala
1/2 tsp Italian herbs
2 tin air @ secukupnya
garam, gula, serbuk lada hitam dan sos worchestershire
sedikit minyak untuk menumis

CARA-CARA :
Tumis bawang sehingga layu di dalam periuk tekanan.
Masukkan daging, air, sos spaghetti dan herba-herba.
Masak menggunakan HIGH PRESSURE selama 35 minit.
Kemudian, lepaskan tekanan dan masukkan cendawan dan bahan-bahan perasa.
Masak sehingga kuah sedikit pekat menggunakan mod STIR FRY.
Sedia diangkat dan dihidangkan bersama kentang lecek dan garlic bread.

KENTANG LECEK:
6 biji kentang sederhana (buang kulit, rebus empuk)
2 tbsp mentega
secubit garam

CARA-CARA :
Lenyek kentang bersama mentega dan garam ketika masih panas.
Kacau sehingga adunan betul-betul lembut dan sebati.
Ketepikan.



Friday, July 29, 2016

Fritatta kentang

 BAHAN-BAHAN :
2 biji kentang saiz besar (rebus empuk, hiris)
4 biji telur (kocok dengan garfu)
6 keping keju (koyak-koyak)
1/2 biji zukini (sagat bentuk mancis, perah)
garam, serbuk pala dan lada sulah 
sedikit butter untuk melengser

CARA-CARA :
 Panaskan ketuhar.
Campurkan kesemua bahan di dalam mangkuk. 
Gaul dan perasakan secukupnya.
Lengser kaserol dengan sedikit butter.
Tuang adunan ke dalam kaserol dan masukkan ke dalam ketuhar.
Tutup dengan aluminium foil.
10 minit terakhir, buka foil dan bakar lagi sehingga bahagian atas garing dan kekuningan.
(Jika suka, boleh taburkan keju parut untuk rasa yang lebih umphh)
Enak dimakan dengan sos cili.


Thursday, July 28, 2016

Biasa-biasa je....

 Lauk biasa je, buat peneman hu..hu...

Ayam masak pedas bersama kurma


 BAHAN-BAHAN:
1/4 ekor ayam (potong kecil, sapu garam kunyit & goreng 1/2 masak)
2 tbsp cili kisar
1 labu bawang besar (hiris kasar)
1 biji tomato (belah 6)
2 tbsp sos tomato
sedikit air
madu dan garam secukup rasa
daun sup dan daun bawang secukup rasa
minyak untuk menumis

BAHAN KISAR:
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
8 biji kurma (buang biji dan kulit ari)

 CARA-CARA :
Panaskan sedikit minyak di dalam kuali.
Tumis cili dan bahan kisar sehingga wangi dan terbit minyak.
Masukkan sedikit air, madu, sos tomato dan ayam yang telah digoreng.
Kacau rata.
Tambahkan garam secukup rasa.
Masukkan juga tomato, bawang hiris, daun sup dan daun bawang.
Gaul sebati. Rasa apa yang kurang.
Sedia dihidangkan.

Mendayu-dayu....Sembilu




Mother...


Kau pergi jua...


Ratuku...


Wednesday, July 27, 2016

Ayam panggang bbq

 BAHAN-BAHAN ;
1/2 ekor ayam (potong 2)
2 tbsp mentega
5 biji kentang (buang kulit, belah 2 dan rebus 1/2 empuk)
250g kobis brussel (belah 2)
tomato bertangkai secukupnya

BAHAN PERAP:
1 tbsp bawang putih cincang
1 tbsp serbuk lada hitam
1/2 tsp oregano kering
1 tsp garam @secukupnya
2 tbsp madu
1 tbsp sos bbq

 CARA-CARA :
Perap ayam bersama bahan perap sekurang-kurangnya 1 jam.
Lumur ayam dengan mentega. Ketepikan.
Sementara itu, susun kentang ke dalam loyang yang telah dilapik dengan foil.
Letakkan ayam di atas kentang, tutup dengan foil dan bakar 3/4 masak.
Kemudian masukkan kobis brussel dan tomato yang telah ditabur garam dan lada hitam.
Buka foil.
Panggang lagi sehingga tomato layu dan ayam masak sepenuhnya.
Sedia dihidangkan bersama sos kegemaran.



Sup udang


 BAHAN-BAHAN :
300g udang
 1/2 labu bawang besar (hiris)
2 ulas bawang putih (hiris)
1 tangkai cili merah (hiris)
1 biji tomato (belah 6)
2 c air
2 tbsp sos tiram
1 tbsp kicap manis
setitis kicap pekat
garam dan serbuk lada putih secukup rasa
daun sup untuk tabur
sedikit minyak untuk menumis


CARA-CARA :
Tumis bawang bersama sedikit minyak hingga wangi.
masukkan air, kicap, sos tiram dan bahan perasa.
Masak hingga mendidih.
Kemudian campurkan udang, tomato dan cili hiris.
Masak hingga tomato lembut.
Sebelum menghidang taburkan daun sup.
Sesuai untuk anak-anak.

Wednesday, July 20, 2016

Hero..


She's the one...


When u say nothing at all...


Layan...


I love you....


Against all odds


Eternal flame....



How do i live...


Unbreak my heart....


Layan.....Retak hatiku...Ella



Gud bye...


i'm yours.....


Beautiful...


To all my friends....


will always luv uuuu


you're beauuuutiful....


kek mentega biasa-biasa je....



 kek yang biasa aje, sukatan agak-agak.
3/4 c butter
3/4 c telur
3/4 c gula kastor
1 c tepung
1 tsp baking powder
1 tsp esen vanila


Ayam panggang ringkas...

 Sangat ringkas...sampai dah lupa taruk apa ki...ki....
mcm biasa juga, saya letak pepper, thyme, oregano, madu sikit, paprika...lagi...bahan2 yang ada kat dapur saja....ubahsuai ikut citarasa...




Sunday, May 29, 2016

Bertakhta di hati selamanya...Happy ANNIVERSARY yang ke 14 Sayangku Rabilshah...


Cupcake pisang

 BAHAN-BAHAN :
7 biji pisang emas (lecek)
2 c tepung gandum (ayak)
1 tsp serbuk penaik (ayak)
secubit soda bikarbonat (ayak)
1/2 tsp garam (ayak)
2/3 c mentega
1/2 c gula kastor @ ikut citarasa
2 biji telur saiz A
1 tsp esen vanilla
1/4 c susu segar

CARA-CARA :
Krimkan mentega bersama gula hingga putih.
Masukkan telur sebiji demi sebiji. 
Adun hingga kembang.
Tambahkan pisang lenyek dan esen vanilla.
Kemudian masukkan bahan ayak berselang-seli dengan susu.
Kaup balik dan masukkan ke dalam acuan kertas.
Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu.
Sedia dihidangkan.

Biasa-biasa je

Padprik daging, ikan masin dan telur dadar...biasa-biasa je. Alhamdulillah.

Nasi goreng kampung


 BAHAN-BAHAN :
1 mangkuk besar nasi
1/2 labu bawang besar (tumbuk)
3 ulas bawang putih (tumbuk)
segenggam ikan bilis (tumbuk)
5 tangkai cili api @ secukupnya (ketuk)
2 biji telur
4 tangkai kacang panjang (hiris nipis)
garam secukup rasa
serbuk pati ayam jika suka
minyak untuk menumis

CARA-CARA :
Panaskan sedikit minyak di dalam kuali.
Tumis bahan tumbuk hingga garing dan wangi.
Pecahkan telr dan gaul rata.
Masukkan nasi, kacang panjang, cili dan juga bahan perasa.
Kacau sebati dan sedia dihidangkan.

Saturday, May 28, 2016

Ayam panggang bbq

 BAHAN-BAHAN :
1/2 ekor ayam (potong 2)
4 tbsp sos cili
2 tbsp sos tomato
2 tbsp sos tiram
1 tbsp oregano
1 tbsp lada hitam (kisar)
1 tsp serbuk bawang putih
2 tsp serbuk paprika
1/2 tbsp serbuk pati ayam
garam secukup rasa
1 tbsp madu

CARA-CARA :
Perap ayam bersama semua bahan sekurang-kurangnya 1/2 jam. 
Lebih enak jika diperap semalaman.
Panggang di dalam ketuhar sehingga masak.
Enak dinikmati bersama salad dan koleslaw.

Biasa-biasa je....

Lauk biasa-biasa je..makanan sehari-hari. Ikan selar goreng kunyit, kangkung tumis kicap dan ayam masak kerutuk. Delicious....

Biasa-biasa je....

Sedapnya makan nasi dengan ikan singgang dan budu. Nikmat sungguh...

Ayam rendang pedas

 BAHAN-BAHAN :
6 ketul ayam
1 paket santan KARA +1 kotak air
air asam jawa secukup rasa
garam dan gula melaka secukup rasa
1 helai daun kunyit (carik)

BAHAN KISAR :
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1 hiris lengkuas
1/2 inci halia
2 batang serai
15 tangkai cili kering (rebus)

CARA-CARA :
Masukkan ayam dan semua bahan ke dalam kuali kecuali daun kunyit.
Renihkan di atas api perlahan sehingga pekat.
Kacau selalu supaya tidak berkerak.
Tambahkan garam dan gula melaka secukup rasa.
Masukkan daun kunyit dan gaul rata.
Enak dihidangkan bersama nasi lemak @ ketupat palas.

Friday, May 27, 2016

Pizza

 BAHAN-BAHAN DOH :
3 ke 3 1/4c tepung gandum
1 paket yis mauripan 
1/2 c air suam2 kuku
3/4 c susu segar suam
2 tbsp minyak zaitun
1 1/2 tsp garam
1 tsp gula

CARA-CARA :
Campurkan gula dan ragi ke dalam bekas berisi air suam.
Ketepikan dan biar berbuih.
Sementara itu, campurkan semua bahan-bahan lain ke dalam mangkuk pengadun.
Masukkan bancuhan ragi dan adun.
Jika kurang air, boleh ditambah sedikit air. 
Begitu juga jika kurang tepung boleh ditambah sedikit tepung.
Setelah adunan kenyal dan licin, masukkan ke dalam mangkuk yang telah di sapu minyak.
Tutup dengan cling wrap.
Biarkan sehingga doh naik selama sejam.
Tumbuk2 doh untuk mengeluarkan gas.
Bentukkan ke dalam loyang yang telah di sapu minyak.
Sapukan sos spaghetti dan hiaskan dengan hiasan topping dan keju mengikut citarasa sendiri.
Biarkan naik sekali lagi dan sedia dibakar di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu.