Tuesday, May 29, 2012

Masak lemak labu dengan daun selasih

BAHAN-BAHAN :

  1. 1/2 biji labu saiz sederhana (dikupas dan potong besar)
  2. 1/2 kg santan
  3. segenggam daun selasih (lebih banyak lebih wangi)
  4. sedikit ikan bilis
  5. 1 biji cili merah (hiris)
  6. garam dan gula secukup rasa
DITUMBUK KASAR :

  1. 5 ulas bawang merah
  2. sedikit belacan
CARA :

  1. Masukkan bahan tumbuk, ikan bilis dan juga santan ke dalam periuk. Renihkan di atas api sederhana hingga mendidih. Kacau selalu agar tidak pecah minyak.
  2. Setelah mendidih masukkan labu. Masak hingga labu empuk.
  3. Tambahkan garam dan gula secukup rasa.
  4. Sebelum diangkat masukkan daun selasih.
  5. Sedia dihidangkan bersama nasi panas, ikan goreng dan sambal belacan.....