Monday, April 2, 2018

Pengat keledek

 BAHAN-BAHAN :
5 biji keledek Jepun (buang kulit, hiris tebal)
1 mangkuk air (mangkuk taufufah pasar malam)
1/2 mangkuk santan pekat (mangkuk sama)
2 helai daun pandan (carik, simpul)
4 keping nisam kerek kecil @ secukup manis (gula melaka)
sedikit garam 


CARA-CARA :
Masukkan keledek bersama nisam, air dan daun pandan simpul ke dalam slow cooker.
Tekan (H) selama 1 jam.
Selepas 1 jam, masukkan pati santan dan kacau rata.
Putar tombol ke (H) dan masak selama sejam lagi.
Kemudian masukkan sedikit garam untuk menaikkan lemak. 
Gaul sebati dan sedia dinikmati untuk minum petang.

Sotong masak hitam sambal ijo

 BAHAN-BAHAN :
450g sotong kecil 
3 Tbsp halia (potong batang mancis)
1 labu bawang besar saiz kecil (hiris)
2 Tbsp sos tiram
garam bukit/ gula 
minyak untuk menumis


CARA-CARA :
Masukkan sotong ke dalam kuali.
Masak sotong sebentar sehingga mengeluarkan air.
Tapis sotong dan ketepikan, buang airnya.
Panaskan sedikit minyak di dalam kuali yang sama.
Tumis halia dan bawang besar sehingga layu.
Masukkan sambal lombok, sos tiram dan juga sotong.
gaul rata.
Perasakan secukupnya.
Matikan api dan sedia dinikmati bersama nasi.

Tumis leek

 BAHAN-BAHAN :
2 batang leek (hiris serong, bersihkan)
1 tsp bawang putih cincang
1 tsp bawang merah cincang
1 tsp halia cincang
1 Tbsp sos tiram
garam jika perlu
minyak untuk menumis   


CARA-CARA :
Panaskan sedikit minyak di dalam kuali.
Tumis bahan cincang sehingga wangi.
Masukkan leek dan sos tiram.
Masak sehingga leek lembut.
Matikan api dan sedia dihidangkan.