BAHAN-BAHAN :
850g kepah segar (rendam bersama air+secubit garam, 3 jam)
3 gelas air (untuk mencelur kepah)
1 Tbsp bawang putih cincang
3 biji kurma cina
1/2 batang celery (hiris)
1 batang lobak merah kecil (hiris nipis)
sedikit daun sup
serbuk lada hitam/ garam laut
secubit serbuk pati ayam
700ml air tapis
CARA-CARA :
Bersihkan kepah.
Tuangkan 3 gelas air ke dalam periuk dan masak air sehingga mendidih.
Matikan api.
Masukkan kepah ke dalam air mendidih sehingga kulit kepah sedikit terbuka.
Tapiskan kepah dan buang air rebusan.
Sementara itu didihkan 700ml air bersama kurma cina, bawang putih, celery dan juga lobak merah.
Setelah mendidih masukkan kepah dan biarkan kepah terbuka sepenuhnya.
Masukkan bahan perasa dan daun sup.
Matikan api dan sedia dinikmati.