Berpada-pada dalam Makan dan Minum;
Diriwayatkan daripada Atiyah bin Amir al-Juhani,katanya,saya mendengar Salman tidak suka makanan yang dimakannya,dia berkata:
"Cukuplah, Nabi Muhammad s.a.w. pernah bersabda,bahawa kebanyakan mereka yang kenyang di dunia ini akan berpanjangan lapar mereka pada hari akhirat."
- BAHAN-BAHANNYA :-)
- 1 biji nanas manis (dipotong bulat)
- santan pekat dari sebiji kelapa
- 1/2 sdk halba campur
- 2 sdb rempah kari ikan (dibancuh dengan air)
- minyak masak secukupnya untuk menumis
- gula merah secukup rasa
- garam secukup rasa
- sedikit air asam jawa (jika perlu)
- 1 sdb kerisek
- 1 inci halia (ditumbuk)
- 5 ulas bawang merah (ditumbuk)
- 2 ulas bawang putih (ditumbuk)
- 1 sdb ikan bilis (ditumbuk)
- setangkai daun kari
- CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan minyak,tumis semua bahan tumbuk bersama halba campur dan daun kari.Tunggu hingga naik bau.Masukkan rempah kari yang telah dibancuh dengan air.
- Masukkan nanas,tunggu sehingga nanas lembut kemudian bolehlah masukkan kerisek.
- Kacau selalu supaya rempah kari tidak melekat pada periuk.Setelah mendidih dan kuah agak pekat bolehlah masukkan bahan-bahan perasa.
- Masak lagi hingga kuah pecah minyak.
- Bolehlah dihidangkan bersama ikan gelama jeruk goreng dan ulam-ulaman.