Wednesday, January 24, 2018

Mi sanggul goreng

 
 BAHAN-BAHAN :
1 paket mi sanggul (celur hingga lembut, tos)
3 batang kangkung (hiris)
1 biji tomato (belah 6)
1 keping kek ikan (hiris nipis)
3 ekor sotong (buang dakwat, hiris bulat)
1 Tbsp sos tiram Nona
sedikit kicap cair
sedikit gula
garam bukit jika perlu
minyak untuk menumis

DITUMBUK :
1/2 labu bawang besar saiz kecil
5 ulas bawang putih
7 tangkai cili kering rebus
1 Tbsp udang kering (rendam, tos)


CARA-CARA :
Panaskan sedikit minyak di dalam kuali.
Tumis bahan tumbuk sehingga wangi.
Masukkan sotong dan kek ikan.
Tumis hingga sotong kecut.
Masukkan kangkung dan masak sehingga kangkung layu.
Kemudian masukkan mi yang telah ditos.
Tambahkan bahan perasa dan gaul rata.
Akhir sekali masukkan tomato.
Kacau sebentar dan bolehlah dimatikan api.
Sedia dihidangkan bersama perahan limau kasturi dan juga cili potong.

Solok lada

 BAHAN-BAHAN :
7 tangkai cili solok (belah tengah, keluarkan biji)
sedikit santan kemancar @ cair (separas cili)

DITUMBUK LUMAT :
9 ekor ikan kembung pelaling (ambil isi)
Segenggam Kelapa parut muda
1 labu bawang holland kecil
1cm halia
10 biji lada hitam
garam bukit/gula

CARA-CARA :
Masukkan bahan tumbuk ke dalam cili. 
Susun cili di dalam periuk dan tuangkan sedikit santan.
Tutup periuk dan masak dengan api perlahan sehingga santan kering & cili lembut.

Enak dinikmati bersama nasi kerabu @ diratah begitu sahaja.

***SOLOK LADA MESTILAH MEMPUNYAI RASA SEDIKIT MANIS. JIKA MENGGUNAKAN ISI IKAN YANG TELAH DIREBUS, MASUKKAN SEBIJI TELUR SUPAYA INTI TIDAK BERDERAI***