Monday, February 19, 2018

Nasi arab


BAHAN-BAHAN :
4 cawan beras basmati (rendam 1 jam air +garam)
1/2 kg daging kambing bertulang
2 keping paha ayam
1 labu bawang besar (belah 4)
2 inci halia (ketuk)
1 batang kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
5 kuntum bunga lawang
1/2 Tbsp rempah kabsa @ mandy
1 Tbsp stok ayam
2 Tbsp minyak sapi
5 1/2 cawan air
garam bukit secukup rasa
sedikit pewarna oren

CARA-CARA :
Panaskan minyak sapi di dalam periuk tekanan NOXXA menggunakan mod STIR FRY.
Tumis rempah tumis bersama bawang dan halia sehingga wangi.
Masukkan daging kambing, ayam, rempah nasi arab, stok ayam dan juga air.
Tutup periuk NOXXA dan tukar fungsi ke HIGH PRESSURE.
Set masa selama 20 minit.
Setelah kedengaran bunyi BEEP, buka periuk dan keluarkan ayam. Tutup kembali periuk dan HP lagi untuk 20 minit. Setelah bunyi BEEP, buka periuk dan masukkan beras yang telah dicuci dan ditos.
Tambahkan garam secukup rasa, gaul rata-rata dan tutup kembali periuk.
Set kan masa 12 minit menggunakan fungsi HIGH PRESSURE.
Setelah kedengaran bunyi BEEP biarkan nasi seketika dan barulah ditukar ke mod KEEP WARM.
Sementara itu lumurkan ayam dengan sedikit pewarna oren.
Panggang ayam seketika dan sedia dihidangkan bersama nasi.
Sedia dihidangkan bersama acar dan sambal tomato.