Wednesday, March 8, 2017

Pisang Goreng

 BAHAN-BAHAN :
1 sikat pisang nangka (belah 2)
1/2 c tepung beras
1/4 c tepung gandum
1/4 c kelapa parut kering (jika suka)
1 biji putih telur
1 tsp soda bikarbonat
garam/gula
air sejuk secukupnya
minyak untuk menggoreng terendam

SAMBAL KICAP :
segenggam cili api
2 ulas bawang putih
sedikit garam
gula/ kicap manis secukupnya
**KISAR SEMUA BAHAN**


 CARA-CARA :
Bancuh semua bahan untuk adunan. (tidak terlalu cair@pekat)
Panaskan minyak di dalam kuali.
Celupkan pisang ke dalam adunan dan masukkan ke dalam minyak yang sudah panas.
Goreng sehingga garing dan keemasan.
Enak dicicah bersama sambal kicap.

Masak Lemak Siput & Keladi

 BAHAN-BAHAN :
400g siput sedut (rendam semalaman bersama hampas kelapa, buang hujung)
2 pokok keladi ( direbus bersama asam keping )
1 kotak santan KARA
2 kotak air
2 keping asam gelugur

DIKISAR :
1 labu bawang besar
1 inci halia
1 inci kunyit
5 tangkai cili api
segenggam kelapa parut
1 batang serai

CARA-CARA :
 Masukkan bahan kisar ke dalam periuk bersama santan dan air.
Tambahkan siput, asam gelugur dan masak hingga menggelegak.
Kemudian masukkan keladi dan juga perasa.
Gaul rata dan sedia dihidangkan.