BAHAN-BAHAN :
250g planta marjerin
250g tepung gandum
2 tsp serbuk penaik
180g gula kastor
4 biji telur A
120ml susu cair
1/2 tsp esen vanilla
sedikit pewarna merah
2 Tbsp jem raspberi DALFOUR
CARA-CARA :
Ayak tepung gandum bersama serbuk penaik.
Ketepikan.
Di dalam mangkuk pengadun, pukul planta bersama gula halus sehingga berkrim.
Pecahkan telur sebiji demi sebiji dan pukul sehingga gebu dan putih.
Masukkan esen vanilla dan juga bahan ayak berselang seli dengan susu cair.
Kaup balik adunan sehingga sebati.
Bahagi dua adunan sama banyak.
Titiskan sedikit pewarna merah dan gaulkan bersama jem raspberi ke dalam salah satu adunan.
Adunan yang selebihnya dibiarkan berwarna asal.
Griskan loyang dengan sedikit marjerin.
Taburkan sedikit tepung dan buang lebihannya.
Sudukan adunan berselang seli sehingga habis.
Bakar kek di dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu sehingga masak.
180'c selama 35-40 minit.