Tuesday, January 17, 2012

DAGING GORENG CENDAWAN

BAHAN-BAHAN :

  • 300 gm daging batang pinang
  • 1 paket cendawan shimeji
  • 2 sdb bawang merah kisar
  • 4 ulas bawang putih (diracik halus)
  • 1 biji cili merah (dihiris)
  • 1 biji bawang besar (dihiris)
  • 3 pokok daun bawang (dipotong panjang)
  • kicap manis secukup rasa
  • sedikit air asam jawa
  • garam dan gula secukupnya
  • sedikit minyak untuk menumis
CARA-CARA :

  • Panaskan sedikit minyak di dalam kuali, tumis bawang kisar dan bawang putih hingga wangi. 
  • Masukkan daging, air asam dan juga kicap manis. Tambahkan sedikit air jika perlu. Masak hingga daging agak lembut.
  • Kemudian tambahkan cendawan, bawang dan juga cili yang telah dihiris. Gaul rata.
  • Perasakan dengan garam dan juga sedikit gula. Sebelum diangkat taburkan hirisan daun bawang.
  • Sedia dihidangkan.