BAHAN-BAHAN :
- 300 gm daging batang pinang
- 1 paket cendawan shimeji
- 2 sdb bawang merah kisar
- 4 ulas bawang putih (diracik halus)
- 1 biji cili merah (dihiris)
- 1 biji bawang besar (dihiris)
- 3 pokok daun bawang (dipotong panjang)
- kicap manis secukup rasa
- sedikit air asam jawa
- garam dan gula secukupnya
- sedikit minyak untuk menumis
CARA-CARA :
- Panaskan sedikit minyak di dalam kuali, tumis bawang kisar dan bawang putih hingga wangi.
- Masukkan daging, air asam dan juga kicap manis. Tambahkan sedikit air jika perlu. Masak hingga daging agak lembut.
- Kemudian tambahkan cendawan, bawang dan juga cili yang telah dihiris. Gaul rata.
- Perasakan dengan garam dan juga sedikit gula. Sebelum diangkat taburkan hirisan daun bawang.
- Sedia dihidangkan.