Thursday, December 27, 2018

Masak lemak kerang & pucuk paku

 BAHAN-BAHAN :
1 kg kerang (rendam air + 2 cili api)
300g pucuk paku (patahkan bahagian lembut)
2 batang serai (ketuk)
1 kotak santan kara 200ml 
2 1/2 kotak air tapis


DIKISAR :
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 ruas jari halia tua
1 inci kunyit hidup
2 biji buah keras sangai
1 ruas jari cekur
1 Tbsp minyak

CARA-CARA :
Cuci kerang bersih-bersih dan rebus bersama sedikit air sehingga kerang terbuka sedikit.
Bilas kerang, tos dan ketepikan.
Masukkan bahan kisar bersama serai, santan dan air ke dalam periuk.
Didihkan di atas api sederhana dan kacau selalu.
Masukkan kerang dan juga pucuk paku.
Masak sehingga kerang terbuka sepenuhnya dan pucuk paku lembut.
Perasakan secukupnya.
Matikan api dan sedia dihidangkan bersama nasi, ikan kembung goreng dan sambal belacan.

***Tujuan memasukkan cili api ke dalam air rendaman ialah supaya kerang memuntahkan semua selut dan pasir-pasir halus***