Saturday, March 18, 2017

Rendang Ayam Puteri

BAHAN-BAHAN :
1 ekor ayam (potong kecil)
500ml pati santan
2 Tbsp kerisek kelapa
2 helai daun limau purut (hiris halus))
2 asam keping
garam/gula
minyak untuk menumis

DIKISAR :
2 labu bawang besar (saiz sederhana)
4 ulas bawang putih
25 tangkai cili kering (rebus)
5 biji buah keras
3 batang serai
2 cm halia
 CARA-CARA :
 kisar bahan kisar sehingga lumat
 panaskan minyak dan tumis bahan kisar
 sehingga wangi dan terbit minyak
 masukkan pati santan dan gaul rata. 
 
 masukkan ayam dan asam keping. Jika menggunakan santan beku tunggu sehingga santan cair baru masukkan ayam
 
 kacau selalu
 Setelah kuah rendang agak pekat, tambahkan kerisek
 masak lagi dan taburkan hirisan daun limau purut. Perasakan secukupnya. Masak sehingga mencapai kepekatan yang diingini. 
 Lebih enak jika dibiarkan sedikit berkuah untuk dimakan bersama ketupat @ pulut kuning.