Saturday, May 18, 2019

Tomyam putih

 BAHAN-BAHAN :
500g ayam (potong kecil)
150g cendawan white crab (1 paket)
1 liter air bertapis
3 hiris lengkuas (ketuk)
4 batang serai (ketuk)
1 labu bawang holland (dadu)
1 biji tomato masak (belah 6)
3 tangkai cili api @ lebih (belah 2)
6 helai daun limau purut (carik)
3 helai daun ketumbar-vietnam-sawtooth (hiris halus)
garam bukit/ jus limau kasturi secukup rasa

CARA-CARA :
 Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk.
Masak sehingga mendidih dan ayam lembut.
Perasakan secukupnya.
Sedia dihidangkan untuk sahur.


Tumis peria & buncis

 BAHAN-BAHAN :
1/2 biji peria saiz sederhana (belah 2, hiris)
10 tangkai kacang buncis (hiris serong)
3 biji telur (pukul dengan garfu)
2 ulas bawang putih (hiris)
3 ulas bawang merah (hiris)
garam bukit, secubit gula
secubit serbuk pati ayam
minyak untuk menumis

CARA-CARA :
Panaskan sedikit minyak di dalam kuali.
Tumis bawang sehingga wangi dan keemasan.
Masukkan telur yang telah dipukul.
Kacau sehingga telur bergumpal.
Kemudian masukkan peria dan buncis.
Gaul rata.
Jika suka boleh masukkan sedikit air.
Perasakan secukupnya.
Sedia dihidangkan untuk dinikmati bersama nasi @ diratah.