Tuesday, February 5, 2013

Ayam ungkep Dana

 RESEPI ASAL :Dana
SKODENG DARI DAPUR : Kak Ratna

KAK....MINTAK IZIN TEPEK KAT SINI YE KAK..MMUAHH ..I LAP UU



Ayam Ungkep
Resepi : Norhidana


Bahan2 nya
500 gm/ 1/2 ekor ayam saiz kecil/sederhana - dibersihkn & potong saiz kesukaan
1 sudu besar serbuk kari
1 btg serai di titik
1 helai daun kunyit ~ dihiris / dikoyak2
1 sudu kecik asam jawa ~ bancuh dengan air
1 1/2 cwn air
sedikit gula n garam utk perasa
sedikit minyak masak

Bahan2 ditumbuk lumat
1/2 inci kunyit
1 inci halia
3 ulas bwg putih
5 biji bwg merah kecik
(jika suka terasa pedas boleh tambah beberapa biji cili padi juga semasa menumbuk ramuan)
  
Cara2 menyediakan
1. Panaskan minyak lalu tumiskan bahan2 yg ditumbuk bersama serai & serbuk kari sehingga naik bau.  Masukkan ayam & gaulkan.  Tambahkan air, air asam jawa, garam, gula & perasa.  Gaul sebati.
2. Tutup kuali & sesekali buka & gaul sebati & tunggu hingga ayam nampak masak.  Masukkan hirisan daun kunyit & gaul sebati. Bila cukup pekat & ayam empuk bolehlah dimatikan api & hidang.  Jika suka berkuah sikit.. bolehlah matikan api lebih awal tanpa tunggu kuah pekat.  Sedap dihidang bersama nasi putih & lauk sampingan yang lain.

***Sedap lauk ni..simple n sat je dah boleh makan...

Tumis bunga kucai

 BAHAN-BAHAN :

  • 1 ikat bunga kucai
  • 5 ulas bawang putih ketuk
  • sos tiram secukup rasa
  • sedikit renjisan minyak bijan
  • minyak untuk menumis
CARA :





  1. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih hingga wangi. Masukkan bunga kucai dan sos tiram, gaul rata. Renjiskan sedikit minyak bijan dan bolehlah dihidangkan.






Bunga kucai

 Ni laa rupa bunga kucai kalau ada anak2 yang xkenal. Sayur ni jarang jumpa kat pasar kekadang je. Sedap kalau buat kacau goreng, rangup...