Friday, April 15, 2011

udang goreng kunyit


  •  BAHAN-BAHANNYA :-)
  • 10 ekor udang saiz xl
  • 2 biji kentang (dipotong 6 & direbus)
  • 1 biji cili merah (dihiris)
  • 3 ulas bawang putih (diketuk)
  • 1 biji bawang besar saiz kecil (dihiris)
  • 1 sdk serbuk kunyit
  • sedikit garam
  • 1/2 cawan air
  • sedikit minyak untuk menumis
  • CARA MEMASAK :-)
    1. Panaskan minyak, tumis bawang sehingga garing. Masukkan udang, serbuk kunyit dan air. Masak hingga mendidih. Selepas itu masukkan cili merah, kentang dan sedikit garam. Masak lagi hingga udang masak. Bolehlah dimatikan api.

kerabu mangga


ikan goreng sebagai pelengkap hidangan
  •  BAHAN-BAHANNYA :-)
  • 1 biji mangga muda (disagat)
  • 10 tangkai cili api (dihiris)
  • 1 kuntum bunga kantan (dihiris)
  • 1 biji bawang besar (dibelah 4 & dihiris)
  • sos ikan & air gula secukup rasa
  • CARA MEMASAK :-)
  • Semua bahan digaul bersama hingga sebati. Hidangkan segera.

sosej masam manis


  •  BAHAN-BAHANNYA :-)
  • 26 ketul sosej koktel
  • 2 ulas bawang merah (dihiris)
  • 4 ulas bawang putih (diketuk)
  • 4 inci halia (dihiris)
  • 2 sdb sos cili
  • 1 sdb sos sour plum
  • 1 1/2 sdb sos tiram
  • 1 sdb sos tomato
  • sedikit air
  • garam sekiranya perlu
  • sedikit daun bawang
  • minyak untuk menumis
  • CARA MEMBUATNYA :-)
    1. Panaskan minyak tumis bahan hiris dan bawang putih hingga naik bau. Masukkan sosej, sos-sos dan juga sedikit air. Masak sehingga sos agak pekat dan bolehlah taburkan sedikit daun bawang. 
    2. Angkat dan sedia dihidang.  

kacang panjang goreng telur dan ikan masin


  •  BAHAN-BAHANNYA :-)
  • segenggam kacang panjang (dipotong-potong)
  • 3 keping isi ikan tenggiri jeruk (didadu)
  • 1 biji telur
  • 1/2 biji bawang besar (dimayang)
  • 1 biji cili merah (dihiris)
  • 1 sdb cili kisar
  • 2 sdb kicap manis
  • sedikit garam
  • minyak untuk menumis
  • CARA MEMBUATNYA :-)
    1. Panaskan minyak, tumis bawang besar yang dimayang hingga garing. Masukkan cili kisar masak lagi hingga wangi. Kemudian masukkan isi ikan masin, kacang panjang, cili merah dan bahan perasa. Masak lagi sehingga sebati baru dipecahkan telur. Kacau rata, jika kurang masin bolehlah dimasukkan sedikit garam. 
    2. Angkat dan sedia dihidang.