Sunday, April 22, 2012

Kerang pedas manis

BAHAN-BAHAN :

1 mangkuk kecil kerang yang telah direbus dan dibuang separuh kulit
2 sdb bawang merah kisar
2 sdb bawang putih kisar
2 sdb cili giling
kicap manis secukupnya
2 batang serai (diketuk)
1 tangkai daun kari
1 cili hijau + 1 bawang besar (dihiris)
sedikit air asam jawa
garam secukup rasa
sedikit minyak untuk menumis


CARA-CARA :

Tumis bahan kisar bersama cili giling hingga wangi.
Masukkan setangkai daun kari.
Tambahkan kerang dan bahan lain,
masak lagi hingga sebati.
Sedia dihidangkan.

Masak lemak keladi dan udang


BAHAN-BAHANNYA :
1 pokok keladi sayur (direbus bersama asam keping, toskan)
1 mangkuk kecil udang
5 ulas bawang merah + 1 inci kunyit (dikisar)
1 batang serai (diketuk)
1 asam keping
1/2 kg santan
garam secukup rasa
CARA-CARA :
Masukkan semua bahan-bahan ke dalam periuk dan 
masak di atas api sederhana hingga mendidih.
Kacau selalu agar tidak pecah minyak.
Sedia dihidangkan bersama nasi panas, sambal belacan dan ikan masin.