BAHAN-BAHAN :
6 ekor ayam (potong 12, cuci bersama tepung gandum)
250g rempah kari ayam Baba's
100g rempah gulai darat
300g cili kisar
2kg pati santan
1 liter air tapis
ubi kentang (pilihan)
180g garam kasar
120g gula melaka
20g asam keping
500ml minyak masak
DIKISAR BERSAMA AIR SECUKUPNYA :
1kg bawang besar
1 labu bawang putih
100g halia bentong
40g lengkuas
REMPAH PENUMIS :
30g kulit kayu manis
7g bunga lawang
4g buah pelaga
2g bunga cengkih
7g cabai jawa (xde xpe)
CARA-CARA :
Panaskan minyak di dalam periuk besar. (Periuk 40cm)
Masukkan rempah tumis dan tumis sehingga harum.
Masukkan pula bahan kisar.
Gaul rata bahan kisar dan tumis sehingga bawang garing dan pecah minyak.
Kemudian masukkan pula cili kering yang telah direbus dan dikisar. Jika inginkan kuah gulai yang tidak pedas bolehlah kurangkan jumlah cili.
Masak lagi sehingga cili garing dan
hilang bau cili. Kacau selalu.
Setelah itu, masukkan pula kedua-dua rempah.
Gaul sebati. Masukkan separuh daripada garam kasar dan gula melaka pada langkah ini.
Masak sehingga rempah terbit minyak. Ore kelate kata mmati awas.
Kacau selalu supaya rempah tidak hangit.
Kemudian masukkan ayam yang telah dicuci bersih dan ditos.
Gaul ayam bersama rempah sehingga rata dan masak sehingga air ayam keluar atau ayam kecut.
Tuangkan air dan biarkan kuah mendidih.
Jika suka boleh masukkan kentang.
Masukkan asam keping
dan juga pati santan. Tambahkan juga baki garam kasar dan gula melaka .
Masak sehingga gulai menggelegak
dan santan pecah minyak. Matikan api
dan sedia dihidangkan bersama nasi @ roti jala.
***HIDANGAN INI MENCUKUPI UNTUK 65-70 ORANG MAKAN***