BAHAN-BAHAN :
- 2 tin sardin cap ayam
- 1 biji bawang besar holland
- sedikit belacan
- cili boh ikut suka (makcik leta 1 sdb)
- 7 keping asam keping (boleh tambah jika kurang masam)
- sedikit daun kesum
- 1 kuntum bunga kantan
- 1 1/2 blender air
- 1 paket laksa eka (rendam semalaman)
laksa yang direndam semalaman
rebus laksa sehingga lembut, nak senang guna periuk nasi je tapi xpayah tutup
jirus di bawah air mengalir dan sejat
CARA MEMBUAT KUAHNYA :
untuk kuahnya, masukkan sardin bersama sosnya ke dalam blender. Tambahkan juga bawang dan belacan. Kisar.
tuang ke dalam periuk
tambahkan 1/2 blender air lagi
masukkan cili kisar dan juga asam keping, didihkan
masukkan juga daun kesum dan bunga kantan. Makcik suka jika bunga kantan tu dihiris sebab senang nak makan
masak hingga mendidih
rasa kuahnya, tambahkan asam jika kurang masam. Masukkan garam dan perasa secukupnya. Jika suka boleh juga masukkan sedikit petis udang
kuah laksa yang telah masak dan sedia untuk dihidangkan. Jangan lupa baca BISMILLAH ya Cik NP sebelum mamam....