Thursday, February 1, 2018

Ikan aya rebus

 BAHAN-BAHAN :
4 keping ikan aya @ tongkol @ tuna
1/3 Tbsp garam kasar1/3 Tbsp gula @ gula melaka (pilihan)
7 keping asam gelugur @ secukupnya
100ml air (pilihan)


CARA-CARA :
Masukkan ikan dan asam keping ke dalam periuk.
Kemudian taburkan garam dan sedikit gula.
Tuangkan sedikit air.
Masak di atas api perlahan.
Enak dinikmati keesokan harinya.

***IKAN REBUS INI SESUAI UNTUK DIGULAI, DIMASAK PEDAS @ DIGORENG BERSAMA CILI DAN BAWANG. SAYA MENAMBAHKAN GULA DAN SEDIKIT AIR KERANA SAYA MENIKMATINYA DENGAN CILI POTONG, BAWANG HIRIS DAN KICAP MANIS. JIKA TIDAK MENAMBAHKAN AIR PUN TIDAK MENGAPA KERANA IKAN AKAN MENGELUARKAN AIRNYA SENDIRI SEMASA DIMASAK***

Acar jantung pisang


BAHAN-BAHAN :
1 biji jantung pisang (belah 4)
1/2 labu bawang besar (belah 4)
2 Tbsp cili kisar
1 kotak santan KARA
1/2 jag blender air
2 Tbsp cuka
garam bukit/gula
minyak untuk menumis

DIKISAR :
1/2 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
2 Tbsp udang kering (basuh)

CARA-CARA :
Rebus jantung pisang sebentar bersama air bercampur sedikit garam dan cuka.
Ketepikan. (Rebus setengah empuk)

Panaskan minyak di dalam periuk dan tumis bahan kisar sehingga wangi dan terbit minyak.

Tuangkan santan 

dan air. Masak sehingga mendidih.

Kemudian masukkan jantung pisang dan juga bawang besar.

Gaul rata dan kemudian masukkan cuka, gula dan juga garam secukup rasa.
Setelah sebati bolehlah dimatikan api.

Sedia dinikmati.