BAHAN-BAHAN :
4 keping ikan aya @ tongkol @ tuna
1/3 Tbsp garam kasar1/3 Tbsp gula @ gula melaka (pilihan)
7 keping asam gelugur @ secukupnya
100ml air (pilihan)
CARA-CARA :
Masukkan ikan dan asam keping ke dalam periuk.
Kemudian taburkan garam dan sedikit gula.
Tuangkan sedikit air.
Masak di atas api perlahan.
Enak dinikmati keesokan harinya.
***IKAN REBUS INI SESUAI UNTUK DIGULAI, DIMASAK PEDAS @ DIGORENG BERSAMA CILI DAN BAWANG. SAYA MENAMBAHKAN GULA DAN SEDIKIT AIR KERANA SAYA MENIKMATINYA DENGAN CILI POTONG, BAWANG HIRIS DAN KICAP MANIS. JIKA TIDAK MENAMBAHKAN AIR PUN TIDAK MENGAPA KERANA IKAN AKAN MENGELUARKAN AIRNYA SENDIRI SEMASA DIMASAK***