Friday, June 28, 2013

Siakap bakar bersambal NaSya

 BAHAN-BAHAN :
1 ekor ikan siakap sederhana
beberapa helai daun pisang (dilap dengan kain lembap)
sedikit minyak untuk menumis
garam, gula dan air asam secukup rasa
DIKISAR :
1 labu bawang besar
1 hiris lengkuas
1 inci halia
3 batang serai
4 tbsp cili kisar
1 ruas ibu jari belacan
1 inci kunyit hidup


CARA :
 Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga garing dan pecah minyak. 
Jangan lupa masukkan garam, gula dan air asam. 
Kalau nak letak daun limau purut pun boleh juga....

 Letakkan sambal di atas daun pisang, letak ikan dan lumurkan ikan cukup2 dengan
bahan sambal. Masukkan juga ke bahagian perut ikan.
Balut dengan daun pisang banyak2 agar sambal tak terkeluar....

 bakar di dalam oven sehingga masak dan enak dicicah bersama sambal kicap....
makan masa bukak posa sedapnyerrrr....