Thursday, May 3, 2012

Gulai kunyit lengkuas

Resepi yang sama tapi kali ni Nasya guna ikan tenggiri.
Kalau nak tengok resepi boleh la klik sini.


Sotong pedas


SUMBER : VARIASI MASAKAN MAMI
OLEH : HAJAH FADHILAH HANOUM G.M. YUSOFF

BAHAN-BAHAN :
10 ekor sotong sederhana besar (dibuang kulit dan dakwat)
*6 ulas bawang merah
*3 ulas bawang putih
*sedikit belacan bakar
*6 tangkai cili kering
*2 tangkai cili merah
2 biji bawang besar (dihiris bulat)
1/2 cawan air asam jawa
1/2 cawan santan pekat
6 sudu makan minyak masak
1 sudu teh gula pasir
sedkit serbuk perasa
garam secukup rasa
(bahan yang ditanda *dikisar)
CARA MEMBUAT :
Panaskan minyakdalam kuali. Tumis bahan yang dikisar. Kacau selama 3 minit hingga berbau wangi.
Masukkan sotong dan kacau hingga sebati.
Kemudian masukkan santan pekat, air asam jawa, garam, serbuk perasa dan gula pasir.
Apabila mendidih dan pekat, masukkan bawang besar. Masak hingga keluar minyak.










Salad kentang dan sos cili



SUMBER : VARIASI MASAKAN MAMI
OLEH : HAJAH FADHILAH G.M. YUSOFF
BAHAN-BAHAN :
6 helai daun salad
2 biji cili merah (dibuang biji)
2 biji kentang rebus (dibuang kulit)
1 biji telur rebus (dipotong bulat)(Nasya ptg 4)
1 biji timun (dibuang kulit & dihiris bulat)
2 sudu makan sos cili
2 sudu makan gula pasir
1/2 cawan air panas
garam secukup rasa
CARA MEMBUAT :
Kentang dan cili merah dikisar dengan air masak panas hingga hancur.
Tuangkan ke dalam mangkuk. Bubuh garam, gula pasir dan sos cili. Kacau sehingga rata.
Kalau kurang masam tambah sos cili lagi.
Aturkan daun salad dalam pinggan. Letakkan timun dan telur. Tuangkan kuah kentang tadi di atasnya. Sedia untuk dihidangkan.