Saturday, May 26, 2018

Asinan gajus

 BAHAN-BAHAN :
buah gajus
garam bukit
gula


 CARA-CARA :
 Bersihkan buah gajus dan ketepikan bijinya.
Hiris nipis gajus dan masukkan ke dalam mangkuk.
Taburkan sedikit garam dan masukkan gula secukupnya.
Gaul rata dan masukkan ke dalam peti ais.
Biarkan di dalam peti ais sehingga air buah keluar.
Sedia dinikmati begitu sahaja @ dimakan bersama nasi dan sambal belacan.

Bihun goreng sambal kantan

 BAHAN-BAHAN :
1 bungkus bihun (rendam hingga lembut)
1 Tsp garam bukit @ secukup rasa
1 Tbsp sos tiram
1 mangkuk sedang kangkung
1 mangkuk kecil tauge (buang ekor)
kicap manis secukup rasa
sedikit minyak untuk menumis


CARA-CARA :
Panaskan sedikit minyak di dalam kuali dan masukkan sambal tumis, kangkung, garam dan juga sos tiram.
Gaul rata.
Kemudian masukkan bihun dan juga kicap.
Goreng sehingga bihun lembut.
Jika perlu masukkan sedikit air.
Tambahkan tauge dan cek rasa.
Setelah sebati, matikan api dan sedia dihidangkan bersama keropok dan juga nugget.