BAHAN-BAHAN :
2 cawan beras pulut hitam (rendam 3 jam)
11 cawan air tapis
250g gula pasir
sedikit garam
1 kotak santan KARA
1 helai daun pandan (koyak, simpul)
CIRIT MURAI :
1 kotak santan KARA
1 kotak air
sedikit garam
CARA-CARA :
Rebus pulut hitam bersama 11 cawan air sehingga pulut kembang.
Masukkan daun pandan, gula dan juga santan.
Masak sehingga gula hancur.
Ketepikan.
Sementara itu, untuk menyediakan cirit murai masukkan santan bersama air dan sedikit garam ke dalam periuk kecil.
Renihkan sebentar sehingga santan keluar wap.
Matikan api.
Untuk menghidang, sendukkan bubur ke dalam mangkuk.
Sudukan sedikit cirit murai dan sedia dinikmati begitu sahaja @ dicicah bersama roti benggali.
***Jika anda mempunyai selera yang lebih manis bolehlah menambahkan jumlah gula. Untuk 2 cawan pulut hitam menghasilkan bubur sebanyak 1 periuk 2L.***