BAHAN-BAHAN :
- 1/2 kg ayam (potong kecil)
- 3 sdb minyak masak
- 1 biji bawang besar (cincang)
- 1 sdb bawang putih kisar
- 1 sdb halia kisar
- 8 biji pelaga hijau
- 2 helai daun bay
- 5 kuntum bunga cengkih
- 1 sdb serbuk cili
- 1 sdt serbuk kunyit
- 1 sdt serbuk jintan putih
- 1 sdt serbuk ketumbar
- 4 biji cili merah (hiris kasar)
- 3 biji tomato (cincang)
- 1 cawan air
- segenggam daun ketumbar
Panaskan minyak di dalam periuk, tumis rempah tumis hingga garing. Masukkan bawang cincang dan goreng hingga wangi.
Setelah bawang layu, masukkan bahan kisar dan gaul rata.
Masak lagi hingga garing. Tambahkan garam pada langkah ini.
Kemudian masukkan ayam, rempah-rempah, daun bay dan juga cili
gaul rata dan masak hingga ayam kecut
masukkan tomato cincang
kacau rata, masukkan 1 cawan air
dan renihkan di atas api sederhana
sehingga
terbit minyak. Masukkan daun ketumbar
tambahkan garam jika perlu
Matikan api dan
enak dihidangkan bersama capati @ roti nan.