BAHAN-BAHAN :
1 kg bahagian tulang ayam (kaki, kepak, tulang belakang)
1 paket kecil rempah gulai darat kg.Langgar @ rempah kari
2 batang serai (ketuk)
1 gelas pati santan
2 keping asam gelugur
1/3 jag blender air
gula kabung dan garam laut secukup rasa
2 Tbsp minyak kelapa
BAHAN KISAR :
1 labu bawang besar sederhana
1 Tbsp cili boh
2 inci halia
3 ulas bawang putih
sehiris lengkuas
1 inci kunyit
1 tangkai cili merah
CARA-CARA :
Panaskan minyak kelapa di dalam periuk.
Tumiskan serai bersama bahan kisar sehingga wangi.
Masukkan rempah kari dan juga tulang ayam.
Masak sehingga ayam kecut dan terbit minyak.
Kemudian tuangkan air dan masukkan asam gelugur.
Masak sehingga mendidih.
Akhir sekali tambahkan pati santan dan perasakan secukupnya.
Biarkan mendidih sekali lagi dan sedia dihidangkan.
Enak diratah-ratah @dicicah bersama roti.