Anak-anakku

Loading...

Tuesday, July 30, 2013

Laksa pendek goreng ringkas

 
BAHAN-BAHAN :
1 paket laksa pendek
4 ulas bawang putih (cincang)
3 pokok siew pak choy (hiris pendek)
3 keping fish cake (hiris nipis)
1 tbsp sos tiram
sedikit kicap cair
kicap manis dan serbuk lada putih secukup rasa
minyak untuk menumis

CARA-CARA :
Panaskan minyak dan tumis bawang hingga wangi.
Masukkan kek ikan, pak choy dan juga laksa pendek.
Gaul rata.
Tambahkan bahan perasa dan masak hingga sebati.
Sedia dihidangkan bersama cili kicap.

Crispy cheesy chicken



 BAHAN-BAHAN :
4 keping dada ayam (potong jalur)
1/4 tsp garam
secubit serbuk lada hitam
secukupnya keju cheddar yang disagat halus
10 keping biskut krim kraker (dihancurkan)
1c susu segar
BAHAN SOS :
125 g cream of chicken soup
2 tbsp yogurt
2 tbsp butter
sedikit susu segar
sedikit daun kucai

 CARA :

Masukkan biskut krim kraker yang telah dihancurkan ke dalam ziplock.
Masukkan juga garam dan serbuk lada hitam. Ketepikan.
Sementara itu, lumurkan ayam bersama keju, celup ke dalam susu dan salut dengan serbuk biskut. Aturkan ke dalam loyang yang telah dispray dengan sedikit minyak.
Bakar hingga garing.

 Untuk membuat sos nya, campurkan kesemua bahan kecuali daun kucai dan kacau di atas api sederhana hingga pekat dan licin. Tambah garam hanya jika perlu.
Taburkan daun kucai.

 ayam sedang dibakar

 sos yang telah siap

 Ayam yang telah siap....keemasan

Enak dihidangkan bersama spaghetti sebagai umpan anak berpuasa...

Juadah simple untuk buka puasa


Menu simple yang xmemerlukan masa yang banyak di dapur. Singgang ikan aya, ikan kurau masin goreng dan bunga kucai goreng belacan. Semoga dapat memberi idea untuk adik2 di luar sana.


Biasa je....

 Lauk biasa yang dah lama masak tapi baru nak memeriahkan suasana.
Kari ikan bawal emas  dengan sambal kering bilis dan kentang.
Layan....

Udang masak cendawan

   BAHAN-BAHAN :
6 ekor udang harimau saiz besar
3 ulas bawang putih (hiris)
1 paket cendawan shimeji
2 batang saderi ( belah 2,hiris serong)
1 tangkai cili merah (hiris)
2 tbsp sos tiram
garam secukup rasa
sedikit air
minyak untuk menumis


CARA :
Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih hingga terbit bau.
Masukkan udang dan masak hingga kecut.
Tambahkan sos tiram, cendawan, saderi dan juga cili hiris.
Perisakan dengan garam secukup rasa dan masukkan air jika perlu.
Sedia diangkat dan dihidangkan panas-panas.

Gulai lemak ikan mambong

  BAHAN-BAHAN :
1 ekor ikan mambong saiz besar (potong 4)
1/2 kg santan
1 keping asam gelugur
garam dan gula secukup rasa


DITUMBUK :
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 hiris lengkuas
1 inci kunyit 
1 inci halia
1 tangkai cili merah

 CARA :

Masukkan bahan tumbuk, santan dan asam keping ke dalam periuk.
Renihkan hingga mendidih.
Kemudian masukkan ikan yang telah dipotong.
tambahkan garam dan gula secukup rasa.
Kacau selalu dan jika suka boleh masukkan hirisan timun @ kacang panjang.
Sedia dihidangkan bersama sambal belacan.

Mc n cheese mudah


BAHAN-BAHAN :
250 g makaroni (direbus  bersama sedikit garam sehingga 3/4 masak. Simpan air rebusan)
1 tin prego cheese n herbs
200 g keju parmesan (sagat)
1/2 c @ lebih keju cheddar (sagat)

CARA :
Di dalam periuk yang sama, ambil air rebusan separas makaroni dan buang yang selebihnya.
Tuang sos prego, keju parut dan masak dengan api perlahan hingga kuah pekat.
Sedia dihidangkan.

Biasa je...

 Makcik lawankan dengan bihun yang kat bawah tu....cepat dimasak sedap dimakan...

Croissant meatloaf




Biasa-biasa aje...sesuai untuk orang yang xde selera time sahur tu, bolehlah makan nie.
Bahan pun senang, roti croissant, chicken meatloaf (makcik celur kejap), daun salad, tomato, timun dan juga mayonis. Ikut pandai korang laa nak letak apa. Yang penting boleh telan...mmmmm sedap gak.

Thursday, July 25, 2013

Bihun kuning



 BAHAN-BAHAN :
1 keping bihun (disiram air panas hingga lembut)
2 batang fish cake
1/2 tsp serbuk kunyit
garam secukup rasa
sedikit serbuk pati ayam
minyak untuk menumis
DITUMBUK :
1 tbsp udang kering
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih


CARA :
 Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan tumbuk hingga garing.
Masukkan fish cake, bihun dan juga serbuk kunyit.
Gaul rata.
Tambahkan garam dan juga serbuk pati ayam.
Sesuaikan rasanya mengikut selera.
Sedia dihidangkan untuk anak-anak yang kelaparan grrrrr.....

Sambal kering



 BAHAN-BAHAN :
segenggam cili api
segenggam ikan bilis
sebesar ibu jari belacan
sedikit gula
sedikit minyak masak

CARA :

Panaskan sedikit minyak dan goreng ikan bilis hingga wangi.
Ketepikan.
Goreng pula cili api yang telah dibelah 2 hingga layu.
Ketepikan.
Goreng pula belacan.
Masukkan bahan-bahan yang telah digoreng ke dalam lesung dan tumbuk hingga hancur.
Tambahkan gula secukup rasa.
Sedia dimakan bersama nasi panas-panas dan juga ikan gelama jeruk.....cicah ngan mangga muda pun sedap jugerrr...

Masak lemak cili api ayam kampung


  BAHAN-BAHAN :
1 ekor ayam kampung (potong kecil)
1 mangkuk kecil cendawan tiram
3 batang serai (ketuk)
1 kg santan
2 keping asam keping
garam secukup rasa
2 helai daun limau purut
DITUMBUK :
segenggam cili api
2 inci kunyit hidup

CARA :

 Masukkan ayam bersama bahan tumbuk dan serai ke dalam periuk.
Tenggekkan di atas api sederhana hingga ayam kecut dan kering airnya.
Tambahkan santan dan kacau sentiasa agar tidak pecah minyak.
Masukkan juga garam, daun limau purut dan asam keping.
Renihkan sehingga ayam lembut.
Masukkan cendawan tiram dan masak sebentar. 
Sesuaikan rasanya dan sedia dihidangkan bersama nasi panas, ulaman dan sambal belacan.


Tuesday, July 23, 2013

Udang masak kari kering bersama kentang



 BAHAN-BAHAN :
 6 ekor udang harimau bersaiz besar
1 biji kentang (dadu dan rebus empuk)
1/2 biji bawang holland (dadu)
6 tangkai cili api (ketuk)
3 tangkai daun kari
1/2 tbsp serbuk kari ikan
1 tbsp sos tiram nona
1 c air
sedikit minyak untuk menumis
garam dan gula secukup rasa

CARA :
Rebus kentang yang telah didadu sehingga empuk.

 Panaskan minyak dan tumis bawang hingga harum

 masukkan serbuk kari dan masak hingga garing

 tambahkan 1 cawan air dan juga sos tiram

 masak lagi hingga mendidih dan masukkan kentang rebus

 gaul rata

 masukkan udang dan cili yang diketuk. Kacau sebati.

 Tambahkan daun kari, garam dan juga gula secukup rasa. Gaul rata dan 

 sedia dihidangkan bersama nasi panas.
makcik gandingkan dengan telur dadar aje....

simple-simple aje....


 Lagi gambar juadah simple kat rumah ni....kari ikan kembung, sardin masak kicap dan acar timun...biasa tapi jelira....

Juadah simple saja......


Saja je kongsi gambar menu-menu lama....bagi kawan-kawan idea sikit nak masak apa kann....
 yang ni asam pedas ikan kembung dengan belimbing buluh dari belakang rumah
 ini pulak soft shell crab celup tepung rangup...soft shell crab ni boleh beli kat tesco....sedap...masuk jerr dalam mulut semua terus...

Saturday, July 20, 2013

Sup sawi bebola daging


BAHAN-BAHAN :
1 ikat sawi
15 biji bebola daging
1/4 labu bawang besar (hiris)
2 ulas bawang putih (ketuk)
1 inci halia (ketuk)
3 gelas air
1 tbsp chix stock
sedikit serbuk lada sulah
garam secukup rasa
minyak untuk menumis

CARA :
Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang dan halia hingga harum.
Masukkan batang sawi dan juga air. 
Masak hingga lembut.
Tambahkan stok ayam, bebola daging dan juga daun sawi.
Perasakan secukupnya.
Sedia dihidangkan.

Kacau goreng brokoli dan ayam



 BAHAN-BAHAN :
1 mangkuk kecil isi ayam dadu
1 brokoli bersaiz kecil
1/2 biji capsicum hijau
1/2 biji capsicum kuning
1 paket kecil snow pea
1/2 biji tomato
4 ulas bawang putih (ketuk)
3 tbsp sos tiram nona
garam jika perlu
1 tbsp tepung jagung
sedikit air untuk membancuh tepung
minyak untuk menumis

CARA :
 Panaskan sedikit minyak di dalam kuali.
Tumis bawang hingga wangi.
Masukkan hirisan ayam dan masak hingga ayam kecut.
Tambahkan sayur-sayuran dan sos tiram.
Gaul rata.
Masukkan bancuhan tepung jagung dan garam jika perlu.
Sebatikan rasanya dan sedia dihidangkan.

Nasi jagung simple



Nasi jagung versi simple....masak dah lama  tapi baru nak menepek.
Bahan2 macam biasa, beras basmati, jagung frozen (ikut suka byk mana), chix stock, garam dan pewarna kuning sikit. Bahan penumis dan bawang xletak sebab malas yang melampau-lampau hu..hu..kalau ada daun pandan masukkan daun pandan yang disimpul biar wangi sikit.
Apa yang penting beras tu kena rendam 20 minit sekurang2nya. Nisbah air ialah 1 : 1 1/2.
Sedap makan ngan dalca...selamat mencuba....

Thursday, July 18, 2013

Puding roti rangup

  BAHAN-BAHAN :
1 batang roti Perancis (hiris serong)
3 c susu segar
secukupnya serbuk milo untuk ditabur di tengah roti
sedikit mentega untuk disapu pada loyang

DIKISAR :
4 biji telur saiz A
7 tbsp gula
sedikit garam
sedikit esen vanilla

CARA :

 Rendam roti di dalam susu segar sehingga susu meresap sepenuhnya.
Kemudian ambil sekeping roti, tabur milo dan tangkup dengan sekeping lagi roti.
Susun di dalam loyang yang telah dilengser mentega.
Ulangi langkah tadi sehingga habis.
Akhir sekali tuangkan bancuhan telur dan bakar sehingga masak dan garing.