Friday, March 16, 2018

Jus oren lobak merah

 BAHAN-BAHAN :
1 biji oren (kupas)
1/2 batang lobak merah (saiz kecil, hiris)
300ml air tapis ph alkali

CARA-CARA :
Masukkan semua bahan ke dalam blender.
Kisar dan tapis sebelum dihidangkan.

***hampas buah jangan dibuang, boleh dijadikan baja untuk tanaman***


Sambal udang dan kacang panjang

 BAHAN-BAHAN :
25 ekor udang sederhana  (buang urat tengah)
4 tangkai kacang panjang (hiris serong)
2 asam keping
gula/garam bukit
minyak untuk menumis

DIKISAR :
1 labu bawang besar (saiz besar)
sebesar ibu jari belacan
2  tangkai cili merah
8 tangkai cili api merah
1 Tbsp cili kisar


CARA-CARA :
 Panaskan secukupnya minyak untuk menumis.
Tumis bahan kisar bersama sedikit gula sehingga wangi dan keluar minyak.
Masukkan asam keping dan juga udang.
Gaul rata.
Tambahkan kacang panjang, garam dan juga gula secukupnya.
Setelah agak sebati dan kacang lembut bolehlah diangkat dan dihidangkan bersama nasi putih @ nasi lemak.