Tuesday, January 23, 2018

Sayur campur

 BAHAN-BAHAN :
10 batang kacang buncis (hiris serong)
1/2 kelopak brokoli (ceraikan kuntum)
1 tangkai cili merah (hiris serong)
1 Tbsp bawang putih cincang
1/2 Tbsp halia cincang
2 biji telur
garam bukit
minyak kelapa untuk menumis

CARA-CARA :
 Panaskan sedikit minyak kelapa di dalam kuali.
Tumis bawang putih dan halia cincang sehingga kekuningan.
Pecahkan telur dan kacau sehingga telur berketul.
Kemudian masukkan brokoli, buncis dan cili merah.
Masak sehingga sayur layu tetapi masih rangup.
Perasakan secukupnya.
Sedia dihidangkan bersama nasi @ diratah begitu sahaja.

Masak lemak daun merunggai

 BAHAN-BAHAN :
1 mangkuk sederhana daun merunggai (ambil daun sahaja)
1 biji terung kecil (belah 2, hiris)
700ml santan
2 batang serai (ketuk)
4 ulas bawang merah (tumbuk)
segenggam ikan bilis (cuci, tumbuk)
garam bukit@ garam laut

CARA-CARA :
Jerang santan bersama terung dan bahan tumbuk sehingga terung empuk.
Kacau selalu.
Masukkan daun merunggai dan didihkan sebentar.
Perasakan secukupnya.
Sedia dihidangkan bersama nasi, ikan pekasam goreng, sambal dan ulaman.