BAHAN-BAHAN :
- 1 ekor ikan bawal emas (potong 2)
- 2 paket kecil serbuk kari ikan baba's
- 2 tangkai daun kari
- 1 sdk halba campur
- 2 sdb bawang merah kisar
- 1 sdb halia kisar
- 1 sdb bawang putih kisar
- 1 sdb cili kisar
- 1 gelas santan
- 1 mangkuk air asam jawa
- 10 batang bendi (belah 2)
- 1 tangkai cili merah & cili hijau (belah 2)
- garam,gula dan sedikit perasa
- minyak untuk menumis
CARA :
- Panaskan minyak dan tumis halba campur dan daun kari hingga wangi.
- Masukkan bawang,halia dan cili kisar. Kacau hingga garing.
- Tambahkan rempah kari yang telah dicampur bersama sedikit air. Masak lagi hingga rempah terbit minyak.
- Kemudian masukkan santan, ikan dan air asam. Biarkan merenih di atas api yang sederhana. Jangan lupa untuk memasukkan bahan perasa.
- Setelah mendidih, masukkan bendi dan cili. Tunggu hingga bendi layu.
- Sedia dihidangkan.