Tuesday, July 23, 2013

Udang masak kari kering bersama kentang



 BAHAN-BAHAN :
 6 ekor udang harimau bersaiz besar
1 biji kentang (dadu dan rebus empuk)
1/2 biji bawang holland (dadu)
6 tangkai cili api (ketuk)
3 tangkai daun kari
1/2 tbsp serbuk kari ikan
1 tbsp sos tiram nona
1 c air
sedikit minyak untuk menumis
garam dan gula secukup rasa

CARA :
Rebus kentang yang telah didadu sehingga empuk.

 Panaskan minyak dan tumis bawang hingga harum

 masukkan serbuk kari dan masak hingga garing

 tambahkan 1 cawan air dan juga sos tiram

 masak lagi hingga mendidih dan masukkan kentang rebus

 gaul rata

 masukkan udang dan cili yang diketuk. Kacau sebati.

 Tambahkan daun kari, garam dan juga gula secukup rasa. Gaul rata dan 

 sedia dihidangkan bersama nasi panas.
makcik gandingkan dengan telur dadar aje....

simple-simple aje....


 Lagi gambar juadah simple kat rumah ni....kari ikan kembung, sardin masak kicap dan acar timun...biasa tapi jelira....

Juadah simple saja......


Saja je kongsi gambar menu-menu lama....bagi kawan-kawan idea sikit nak masak apa kann....
 yang ni asam pedas ikan kembung dengan belimbing buluh dari belakang rumah
 ini pulak soft shell crab celup tepung rangup...soft shell crab ni boleh beli kat tesco....sedap...masuk jerr dalam mulut semua terus...