Wednesday, October 25, 2017

Kari ikan selar papan

 BAHAN-BAHAN :
1 ekor ikan selar papan (350g)
2 keping nanas masak
1/2 tsp halba campur
3 Tbsp serbuk kari ikan Baba's
2 tangkai daun kari
1/2 jag blender air
1 cawan santan
garam bukit / gula
2 Tbsp minyak kelapa

DIKISAR ;
1 biji tomato masak
1 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
2 inci halia

CARA-CARA :
 
Panaskan minyak kelapa dan tumis halba campur bersama daun kari sehingga meletup-letup.
Masukkan bahan kisar dan tumis lagi sehingga garing.
Kemudian tambahkan serbuk kari yang telah dijadikan pes.
Masak sehingga wangi dan pecah minyak.
Masukkan nenas yang telah dipotong kecil dan juga air.
Masak sehingga mendidih dan nenas lembut.
Setelah itu masukkan santan dan tunggu sehingga santan mendidih dan barulah dimasukkan ikan.
Tambahkan bahan perasa secukupnya dan setelah ikan masak bolehlah diangkat dan dihidangkan.

Kek kurma lembap

BAHAN-BAHAN :
240g tepung gandum
180g gula kastor
2 biji telur A
2 tsp serbuk penaik
1/2 tsp soda bikarbonat
250ml susu segar
8 biji kurma (buang biji, kisar)

CARA-CARA :
Ayak tepung gandum bersama soda dan serbuk penaik.
Ketepikan.
Pukul gula bersama telur sehingga putih.
Masukkan susu segar dan kurma kisar berselang seli dengan bahan ayak.
Gaul rata.
Tuangkan ke dalam loyang yang telah digriskan dengan marjerin.
Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu sehingga masak.
Enak dinikmati bersama secawan kopi pekat.