- BAHAN-BAHANNYA :-
- 250 gm isi ayam
- 1 sdk gula
- 2 sdb cencaluk
- 2 sdb minyak
- 2 batang serai (dititik)
- 2 biji bawang besar (dipotong-potong)
- 2 ulas bawang putih (dicincang)
- 125 ml air
- 1 sdk kicap pekat
- 2 biji cili merah (dipotong serong)
- 2 biji cili hijau (dipotong serong)
- CARA MEMBUATNYA :-)
- Perapkan ayam bersama gula dan cencaluk selama 15 minit.
- Panaskan minyak didalam kuali dan masukkan serai,bawang putih dan bawang besar.tumis sehingga wangi.
- Masukkan ayam dan kacau goreng selama 2 minit.
- Masukkan air,kicap pekat dan cili.Kacau rata dan didihkan sehingga kuah agak pekat.Sajikan panas.
Sunday, January 30, 2011
ayam cencaluk
gulai ikan tenggiri dan nenas
- BAHAN-BAHANNYA :-)
- 1 ekor ikan tenggiri saiz kecil (dipotong-potong)
- 1/2 biji nenas manis (dipotong-potong)
- santan drpd 1 1/2 biji kelapa parut
- 2 keping asam gelugur
- garam secukup rasaDIGILING:
- 1 batang serai
- 8 ulas bwg merah
- 10 biji cili kering
- 1.2 cm belacan
- 1.2 cm lengkuas
- 2.5 cm kunyit hidup
- CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan minyak dan tumis bahan giling serta serai hingga naik bau.
- masukkan garam,gula,santan dan nenas.Tunggu hingga nenas empuk sedikit dan bolehlah masukkan ikan dan asam.
- Bila telah mendidih dan ikan telah masak,bolehlah matikan api.
- enak dimakan bersama nasi panas dan sambal belacan
sosej selimut
- BAHAN-BAHANNYA :-)
10 batang sosej (direbus &ditos)
1 paket puff pastry (jenama kawan) - 2 keping keju
- 1 biji kuning telur (untuk sapu)
- CARA MEMBUATNYA :-)
- ambil sekeping puff pastry,potong 2.
- letakkan sebatang sosej dan sedikit keju ditengah-tengah.ambil sekeping lagi pastry dan letakkan diatas sosej tadi.kemaskan tepinya dengan garfu.Sapu kuning telur.
- Bakar hingga kuning keemasan.
- Enak dinikmati bersama sos pilihan.
Subscribe to:
Posts (Atom)