Tuesday, July 28, 2015

Kek cawan coklat (one bowl choc cake)

Santai di sini

 BAHAN-BAHAN :
2 c gula kastor
1 3/4 c tepung gandum
3/4 c serbuk koko
1 1/2 tsp baking powder
1 1/2 tsp baking soda
1 tsp garam halus
2 biji telur
1 c susu segar
1/2 c minyak jagung
2 tsp esen vanilla
1 c air panas mendidih 

CARA-CARA :
Panaskan ketuhar selama 15 minit.
Ayak tepung gandum bersama serbuk koko, baking powder, baking soda dan garam halus.
Masukkan semua bahan kecuali air panas ke dalam mangkuk besar.
Kacau rata.
Kemudian, tuangkan air mendidih dan adun dengan senduk hingga sebati.
Masukkan ke dalam acuan kertas.
Bakar sehingga masak.

Kek span strawberi


 BAHAN-BAHAN :
6 biji telur
200g gula kastor
75g tepung gandum
75g tepung jagung
1 tsp esen strawberi
sedikit pewarna merah jambu
CARA-CARA :
Ayak tepung gandum bersama tepung jagung, ketepikan.
Masukkan gula bersama telur ke dalam pengadun.
Pukul dengan menggunakan kelajuan tinggi sehingga telur kelihatan pucat.
Masukkan esen dan pewarna. 
Gaul rata.
Perlahankan mixer dan masukkan tepung sesudu demi sesudu. 
Kaup balik dan jangan terlebih adun.
Masukkan ke dalam loyang yang telah dilapik kertas minyak.
Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan sehingga masak.