Thursday, June 23, 2011

Lala hitam manis

BAHAN-BAHAN :

  • 1/2 kg lala (dibersihkan & ditos)
  • 5 ulas bawang putih + 6 ulas bawang merah + 2 cm halia (kisar)
  • segenggam daun selasih
  • 2 biji telur
  • sos cili, sos tiram, sos tomato dan kicap pekat secukupnya
  • garam sekiranya perlu
  • minyak untuk menumis
CARA-CARA :
  • Panaskan sedikit minyak di dalam kuali, tumiskan bahan kisar hingga garing. Masukkan lala dan tutup periuk sebentar sehingga lala berubah warna. Setelah itu, masukkan sos-sos dan kacau rata. Pecahkan telur dan sejurus sebelum di angkat masukkan daun selasih.
  • Sedia dihidangkan.

Ayam adobo ala Nasya ( Masakan Filipina)

BAHAN-BAHAN :

  • 4 ketul daging ayam
  • 3 ulas bawang putih + 1/2 sdb lada hitam (tumbuk)
  • 2 sdb cuka
  • 2 sdb kicap cair
  • 1 gelas air
  • sedikit minyak masak
CARA-CARA :

  • Semua bahan diperap bersama ayam kecuali air dan minyak. Perap semalaman.
  • Masukkan semua bahan ke dalam periuk dan renihkan di atas api yang sederhana hingga kuah pekat. Angkat dan hidangkan.


Koleksi terbaru untuk raya...

COACH PURSE
Emmmmm....dah lama dah sebenarnya teringin nak beli purse ni tapi memandangkan harganya yang agak mahal bagi orang yang xkeje cam NaSya nie..menabung dulu laa. Nasib baik laa kawan sepusat sepusing yang dok keje kat butik HERMES tu sudi tolong belikan. Makanya dapatla harga spesel sikit. Makasih banyak2 la chek noo len kali bole beli lagikk. Meriah la raya taon nie, tu pun kalu ada yang sudi kasi angpow kat NaSya nie....
EAUDEMOISELLE GIVENCHY
JADORE

ARMANI CODE