BAHAN-BAHAN :
- 2 biji telur masin yang masih baru
- 2 biji telur biasa
- 1 biji bendi (potong serong)
- 5 biji terung ulam (potong 4)
- 2 biji bawang besar saiz kecil (dimayang)
- 8 biji cili api (dihiris)
- sedikit serbuk kunyit
- sedikit serbuk perasa dan minyak untuk menumis
CARA-CARA :
- Panaskan minyak dan tumis bawang hingga garing. Pecahkan kesemua telur dan kacau hingga telur berketul.
- Tambahkan serbuk kunyit, bendi dan juga terung. Masak lagi hingga telur garing dan sayur empuk. Sebelum diangkat masukkan sedikit serbuk perasa dan taburkan cili hiris.
- Kacau rata dan sedia diangkat dan dihidangkan bersama nasi panas.
BAHAN-BAHAN :
- 2 ikat pucuk paku
- 1/2 kg santan
- 3 sdb tempoyak
- 8 biji belimbing buluh
- 2 ketul ikan tongkol
- jus dari 2 biji limau kasturi
- garam dan gula secukup rasa
DIKISAR :
- 8 biji cii api
- 1 cm kunyit
- 4 batang serai
CARA-CARA :
- Jerang semua bahan di dalam periuk di atas api yang sederhana hingga keluar minyak.
- Kacau selalu. Sebelum diangkat masukkan jus limau kasturi secukup rasa.
- Bolehlah diangkat dan dihidangkan.
Bahan-bahan :
- 150 gm isi kupang
- semangkuk kecil isi kerang
- 1/2 kg santan
- segenggam buncis (potong serong 3)
- 1 sdb kerisek
- 1 asam keping
- 1 helai daun kunyit
- garam dan gula secukup rasa
Dikisar :
- 10 ulas bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 2 hiris lengkuas
- 1 cm halia
- 1 cm kunyit
- 5 batang serai
- 5 biji cili kering
- cili api ikut citarasa
Cara-cara :
- Masukkan semua bahan ke dalam kuali kecuali buncis dan daun kunyit. Masak atas api yang sederhana sehingga kering.
- Sebelum diangkat masukkan buncis dan daun kunyit.
- Sedia dihidangkan.