BAHAN-BAHAN :
250g tepung gandum unbleached
3 biji telur saiz D
250ml santan
125ml air tapis
sedikit serbuk kunyit
secubit garam
sedikit marjerin untuk melengser
BAHAN INTI :
140g daging burger Ramly
1/2 biji bawang besar (cincang)
2 Tbsp serbuk kari daging
hirisan daun sup/ cili merah
minyak untuk menumis
CARA-CARA :
Untuk menyediakan inti, panaskan minyak di dalam kuali dan tumis bawang hingga layu.
Masukkan rempah kari dan daging burger yang telah dihaluskan.
Gaul rata. Jika perlu masukkan sedikit air.
Beri garam dan gula secukupnya.
Masak sehingga terbit minyak.
Matikan api dan ketepikan.
Sementara itu, campurkan kesemua bahan adunan di dalam pengisar.
Kisar sehingga halus.
Panaskan acuan kuih cara di atas dapur dengan api paling perlahan.
Lengserkan acuan dengan marjerin dan masukkan adunan 3/4 penuh.
Tutup dengan tudung periuk dan tunggu sehingga 1/2 masak.
Buka tudung periuk masukkan inti secukupnya dan tabur dengan bahan hiris.
Tutup kembali acuan dan masak sehingga kuih garing.
Cungkil kuih dengan menggunakan lidi dan sudu.
Kuih sedia untuk dinikmati.
***Jika suka bolehlah mencampurkan serbuk kari dan rempah beriani bersama ***