Monday, January 14, 2013

Tumis petai dan terung telunjuk

BAHAN-BAHAN :

  • 2 papan petai (kikis sedikit kulit &belah 2)
  • 4 biji terung telunjuk (hiris serong)
  • 1/2 biji bawang besar (hiris)
  • garam dan gula secukup rasa
  • sedikit minyak untuk menumis
DITUMBUK KASAR :

  • 1/2 biji bawang besar
  • segenggam cili api
  • 4 ulas bawang putih
  • segenggam ikan bilis
CARA :

  1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga garing dan harum. Masukkan petai dan goreng hingga kecut.
  2. Tambahkan terung telunjuk dan masak lagi. Rasa dahulu sebelum memasukkan garam. Jika suka boleh juga masukkan sedikit air asam jawa.
  3. Kacau rata dan sedia dihidangkan bersama nasi panas.