BAHAN-BAHAN :
- 1 ekor ayam (dipotong kecil)
- 3 keping nangka muda (dihiris dan rebus empuk)
- secukupnya santan dari 2 biji kelapa
- 2 sdb bawang merah kisar
- 1/2 sdb bawang putih kisar
- 10 biji cili api + 1 inci kunyit hidup (dikisar)
- 2 batang serai (dititik)
- 2 asam keping
- garam dan gula secukup rasa
CARA-CARA :
- Masukkan santan cair bersama ayam, serai dan bahan kisar ke dalam periuk. Biarkan sehingga ayam empuk dan sebati dengan kuah.
- Masukkan asam gelugur, nangka yang telah ditos, pati santan, garam dan juga gula secukup rasa.
- Kacau perlahan dengan api yang sederhana. Setelah mendidih bolehlah diangkat dan dihidangkan bersama nasi panas, ikan goreng dan sambal belacan.