Masak lemak ayam dan nangka muda
BAHAN-BAHAN :
- 1 ekor ayam (dipotong kecil)
- 3 keping nangka muda (dihiris dan rebus empuk)
- secukupnya santan dari 2 biji kelapa
- 2 sdb bawang merah kisar
- 1/2 sdb bawang putih kisar
- 10 biji cili api + 1 inci kunyit hidup (dikisar)
- 2 batang serai (dititik)
- 2 asam keping
- garam dan gula secukup rasa
CARA-CARA :
- Masukkan santan cair bersama ayam, serai dan bahan kisar ke dalam periuk. Biarkan sehingga ayam empuk dan sebati dengan kuah.
- Masukkan asam gelugur, nangka yang telah ditos, pati santan, garam dan juga gula secukup rasa.
- Kacau perlahan dengan api yang sederhana. Setelah mendidih bolehlah diangkat dan dihidangkan bersama nasi panas, ikan goreng dan sambal belacan.
Nampak sedap sangat lauk ayam masak lemak tu..tambah pulak dengan nangka..em sedap tu..
ReplyDeletemakasih Rahel sudi singgah...Nasya dah lama xmakan nangka muda, sebelum beranak tu yang makan puas-puas..ha..ha...
ReplyDelete