BAHAN-BAHAN :
1 bungkus mi kuning 500g (celur, toskan)
300g daging rebus (simpan stok)
4 ekor udang galah besar (celur, simpan stok)
4 biji ubi kentang (rebus, lecek)
1 biji ubi keledek (rebus, lecek)
1 senduk cili kisar @ ikut suka
1 paket sup bunjut
sedikit air asam jawa
garam/gula
minyak untuk menumis
DIKISAR :
1 labu bawang besar
1 Tbsp udang kering
2 ulas bawang putih
1 inci halia
BAHAN PELENGKAP :
4 ketul tauhu (goreng, hiris)
4 biji telur rebus
cili merah, limau kasturi
daun sup, daun bawang
bawang goreng (jika suka)
CARA-CARA :
Panaskan sedikit minyak di dalam periuk.
Tumis bahan kisar bersama cili kisar sehingga garing dan wangi.
Tuangkan stok daging dan juga udang.
Masukkan sekali hirisan daging.
Kemudian masukkan sup bunjut, kentang dan juga ubi lenyek.
Didihkan.
Perasakan dengan garam, gula dan juga sedikit air asam jawa.
Setelah kuah sebati bolehlah dimatikan api.
Kemudian masukkan sedikit mi ke dalam pinggan hidang.
Susun bahan pelengkap dan juga udang.
Siramkan kuah secukupnya dan sedia dinikmati.