Wednesday, August 29, 2018

Sambal udang

 BAHAN-BAHAN :
6 ekor udang XXL
1 papan petai (belah 2)
1 biji tomato (baji)
1/2 Tbsp bunga kantan kisar
1 Tbsp sos cili kimball
1 Tbsp sos tiram Lee kum kee
garam bukit/gula secukupnya
minyak untuk menumis

DIKISAR :
10 tangkai cili kering (rendam)
1 labu bawang besar (kecil)
sebesar ibu jari belacan


 CARA-CARA :
Bersihkan udang dengan membuang urat tengah, ketepikan.
Panaskan secukupnya minyak di dalam kuali dan tumis bahan kisar sehingga wangi dan pecah minyak.
Masukkan bunga kantan, sos cili dan juga sos tiram.
Masak sehingga sebati.
Kemudian masukkan udang yang telah dibersihkan.
Masak sehingga udang kecut.
Tambahkan tomato, petai, garam dan juga gula secukup rasa.
Gaul rata dan bolehlah dimatikan api.
Enak dihidangkan bersama nasi.