Friday, March 3, 2017

Kek Layang

BAHAN-BAHAN :
155g mentega
1 c susu pekat manis
4 biji telur A
1 tsp esen vanilla
1 c tepung gandum
1 tsp soda bikarbonat
1c gula 
1/2 c air

CARA-CARA :
Masak 1 cawan gula sehingga perang. 
Masukkan 1/2 cawan air secara perlahan.
Masak hingga gula larut. Ketepikan.
Sementara itu, ayak tepung bersama soda.
Ketepikan.
Di dalam blender, masukkan telur, mentega, susu dan esen vanilla.
Kisar sehingga gebu.
Tuangkan ke dalam bekas besar.
Masukkan bahan ayak sedikit demi sedikit sambil dikaup balik.
Masukkan juga gula hangus yang telah sejuk tadi.
Gaul rata.
Alas acuan dengan kertas minyak yang telah disapu marjerin.
Tuangkan adunan dan masukkan ke dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu.
Bakar sehingga masak.


Easy vanilla muffin


 BAHAN-BAHAN :
200g tepung berserbuk penaik
200g gula kastor
115g mentega
2 biji telur A
2 tsp esen vanilla
120ml minuman yogurt
1 sachet Kopi Pak Belalang

CARA-CARA :
Di dalam mangkuk pengadun, pukul mentega bersama gula sehingga halus.
Sementara itu, ayak tepung kek dan ketepikan.
Tambahkan telur sebiji demi sebiji ke dalam mangkuk pengadun.
Pukul lagi sehingga telur kembang.
Masukkan esen vanilla.
Kemudian tambahkan tepung berselang seli dengan minuman yogurt.
Kaup balik sehingga sebati.
Bahagi 2 adunan, satu dibiarkan biasa manakala satu adunan lagi dicampurkan dengan kopi Pak Belalang.
Tuangkan ke dalam cawan kertas dan masukkan ke dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu.
Enak dinikmati bersama Kopi Ori Pak Belalang.

Gulai udang dan keladi

 BAHAN-BAHAN :
700g udang sederhana
2 pokok keladi sayur (rebus bersama asam keping, toskan)
500ml santan
2 asam keping
1 helai daun kunyit (simpul)
garam / gula
minyak untuk menumis

DIKISAR :
5 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
4 tangkai cili merah
1 inci kunyit hidup
sehiris lengkuas
1 batang serai
1cm belacan bakar

CARA-CARA :
Bersihkan udang dan buang urat. Ketepikan.
Panaskan sedikit minyak untuk menumis.
Masukkan bahan kisar ke dalam periuk dan tumis sehingga naik bau.
 Tuangkan santan.
Masak di atas api sederhana sehingga mendidih.
Kemudian tambahkan keladi yang telah ditos.
Masukkan juga udang, asam keping, daun kunyit dan bahan perasa secukupnya.
Masak sehingga mendidih sekali lagi.
Matikan api dan bolehlah dihidangkan bersama nasi, ikan masin dan juga ulaman.