Friday, March 3, 2017

Kek Layang

BAHAN-BAHAN :
155g mentega
1 c susu pekat manis
4 biji telur A
1 tsp esen vanilla
1 c tepung gandum
1 tsp soda bikarbonat
1c gula 
1/2 c air

CARA-CARA :
Masak 1 cawan gula sehingga perang. 
Masukkan 1/2 cawan air secara perlahan.
Masak hingga gula larut. Ketepikan.
Sementara itu, ayak tepung bersama soda.
Ketepikan.
Di dalam blender, masukkan telur, mentega, susu dan esen vanilla.
Kisar sehingga gebu.
Tuangkan ke dalam bekas besar.
Masukkan bahan ayak sedikit demi sedikit sambil dikaup balik.
Masukkan juga gula hangus yang telah sejuk tadi.
Gaul rata.
Alas acuan dengan kertas minyak yang telah disapu marjerin.
Tuangkan adunan dan masukkan ke dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu.
Bakar sehingga masak.


No comments:

Post a Comment