Saturday, July 30, 2016

Sup kaki ayam

 BAHAN-BAHAN :
8 ketul kaki ayam (bersihkan bersama air limau nipis)
1 bungkus sup bunjut
sedikit lada hitam tumbuk
sedikit kicap cair
beberapa titis kicap manis cap kipas udang
air secukupnya
garam secukup rasa
daun sup & daun bawang untuk tabur
sedikit minyak untuk menumis

BAHAN HIRIS ;
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 inci halia tua

CARA-CARA :
Panaskan sedikit minyak di dalam periuk.
Tumis bahan hiris sehingga garing.
Masukkan kaki ayam, sup bunjut, lada hitam dan air.
Masak hingga mendidih dan kaki ayam empuk.
Tambahkan bahan perasa.
Taburkan daun sup dan daun bawang sebelum dihidangkan.

Stew daging dan kentang lecek

 BAHAN-BAHAN :
500g daging tenderloin (potong kiub besar, perap bersama garam, lada hitam, sos worchestershire)
1 tin cendawan butang (belah 2)
1 tin (350g) sos spaghetti
2 tbsp sos bbq
1 labu bawang besar (dadu)
1/2 tsp thyme kering
2 helai daun bay
secubit serbuk pala
1/2 tsp Italian herbs
2 tin air @ secukupnya
garam, gula, serbuk lada hitam dan sos worchestershire
sedikit minyak untuk menumis

CARA-CARA :
Tumis bawang sehingga layu di dalam periuk tekanan.
Masukkan daging, air, sos spaghetti dan herba-herba.
Masak menggunakan HIGH PRESSURE selama 35 minit.
Kemudian, lepaskan tekanan dan masukkan cendawan dan bahan-bahan perasa.
Masak sehingga kuah sedikit pekat menggunakan mod STIR FRY.
Sedia diangkat dan dihidangkan bersama kentang lecek dan garlic bread.

KENTANG LECEK:
6 biji kentang sederhana (buang kulit, rebus empuk)
2 tbsp mentega
secubit garam

CARA-CARA :
Lenyek kentang bersama mentega dan garam ketika masih panas.
Kacau sehingga adunan betul-betul lembut dan sebati.
Ketepikan.