BAHAN-BAHAN :
5 ekor ketam (bersihkan, belah 2)
1 kotak santan KARA
2 1/2 kotak air
2 keping asam gelugur
1 helai daun kunyit (carik, simpul)
1/2 biji nanas masak (hiris )
garam/gula
minyak untuk menumis
DIKISAR :
1 labu bawang besar (saiz kecil)
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 cm kunyit
2 batang serai
7 tangkai cili kering (rebus)
1 tbsp ketumbar biji
1 inci belacan
CARA-CARA :
Panaskan sedikit minyak di dalam periuk.
Tumis bahan kisar sehingga garing dan terbit minyak.
Tuangkan santan dan air.
Masak sehingga mendidih.
Kemudian masukkan ketam dan asam gelugur.
Masak sehingga ketam berubah warna.
Tambahkan nenas hiris, daun kunyit dan juga bahan perasa.
Masak sehingga nenas lembut.
Matikan api dan sedia dihidangkan bersama nasi, ayam goreng dan sambal belacan.