BAHAN-BAHAN :
- 2 cawan labu kuning yang telah dikukus dan dilecek
- 1 biji telur
- tepung gandum secukupnya
- garam dan gula secukup rasa
- 1 sdk serbuk penaik
- minyak untuk menggoreng terendam
CARA :
- Adun semua bahan di dalam mangkuk.
- Perap selama 20 minit.
- Panaskan minyak dan jemput adunan menggunakan hujung jari.
- Goreng sehingga keemasan.
- Enak dihidangkan bersama secawan kopi o pekat.
BAHAN-BAHAN :
- 4 biji telur
- lobak asin secukupnya (didadu dan direndam seketika)
- 1/2 biji bawang besar (dihiris)
- 1 tangkai cili merah (dihiris)
- sedikit serbuk perasa
- minyak untuk menumis
CARA :
- Panaskan sedikit minyak, tumis bawang dan cili hingga garing, masukkan lobak asin dan telur.
- Tunggu hingga telur berketul kemudian gaul rata. Tambahkan sedikit bahan perasa.
- Setelah telur agak garing bolehlah dihidangkan bersama nasi panas.
BAHAN-BAHAN :
- 1 mangkuk kecil udang sederhana
- 250 gm cendawan tiram
- 10 biji bebola ikan bersayur
- 4 ulas bawang putih (diketuk)
- 1 inci halia (diketuk)
- 1/2 biji bawang besar (dihiris)
- 1 tangkai cili merah (dihiris)
- sedikit daun sup dan daun bawang
- serbuk lada sulah, serbuk pati ayam dan garam secukup rasa
- air secukupnya untuk kuah
- minyak untuk menumis
CARA :
- Panaskan sedikit minyak, tumis bawang dan halia hingga harum.
- Masukkan udang, bebola ikan dan air secukupnya.
- Biarkan mendidih. Masukkan cendawan, bahan perasa dan cili hiris.
- Setelah cendawan agak layu bolehlah diangkat.
- Taburkan daun sup dan daun bawang sebelum menghidang.