Sunday, March 11, 2018

Dalca daging

 BAHAN-BAHAN :
400g daging tetel (potong kecil, rebus)
700ml air rebusan daging
3 Tbsp serbuk kari daging Baba's
2 tsp serbuk jintan putih
1 Tbsp serbuk cili
1 1/2 kotak santan harmoni (300ml)
sedikit air asam jawa
2 biji terung panjang saiz kecil (potong 2, belah 4)
1 batang lobak merah kecil (potong jejari)
10 tangkai kacang panjang (potong 5cm)
4 tangkai putik jagung (hiris serong)
garam bukit/gula
minyak untuk menumis

REMPAH TUMIS :
1 batang kulit kayu manis kecil
5 kuntum bunga cengkih
5 biji pelaga
3 kuntum bunga lawang

DIKISAR :
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia bentong


 CARA-CARA :
 Panaskan minyak di dalam periuk.
Tumis rempah tumis bersama bahan kisar sehingga wangi.
Masukkan serbuk kari, serbuk cili dan juga serbuk jintan putih.
masukkan sedikit air.
Kacau rempah dan masak sehingga terbit minyak.
Masukkan daging yang telah ditos.
Gaul rata.
Biarkan daging seketika.
Kemudian tuangkan stok daging dan biarkan mendidih.
Masukkan pula terung, putik jagung dan juga lobak merah.
Masak sehingga sayur lembut.
Kemudian masukkan santan, air asam dan juga kacang panjang.
Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
Setelah santan terbit minyak dan gulai sudah sebati bolehlah dimatikan api.
Sedia dihidangkan bersama nasi @ dicicah bersama roti.