Wednesday, April 4, 2018

Masak lemak ketam muda

 BAHAN-BAHAN :
1 kg ketam muda segar (belah 2, bersihkan)
2 kotak santan KARA (400ml)
5 tangkai kacang panjang
2 batang serai (ketuk)
20 biji jeruk belimbing buluh @ belimbing segar
1 helai daun kunyit (hiris)
1 liter air tapis
garam laut secukup rasa
minyak untuk menumis

KISAR BERSAMA 1 CAWAN AIR :
1/2 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
1 inci halia bentong
1 cm belacan
3 tangkai cili merah


CARA-CARA :
 Panaskan sedikit minyak di dalam periuk.
Tumis bahan kisar bersama serai sehingga wangi dan pecah minyak.
Tuangkan santan bersama air sedikit demi sedikit.
Masak sehingga kuah mendidih.
Kemudian masukkan ketam dan masak sehingga ketam berubah warna.
Tambahkan kacang panjang yang telah dipotong, belimbing jeruk, daun kunyit dan perasakan secukupnya.
Setelah kacang panjang agak layu, matikan api dan sedia dihidangkan.

***Saya lebih suka menggunakan garam laut @ garam kasar untuk masakan berkuah kerana garam ini lebih lemak dan enak***