BAHAN-BAHAN :
1/2 kg belut (potong kecil dan bersihkan bersama asam limau)
5 ulas bawang merah (hiris)
2 ulas bawang putih (hiris)
3 inci halia (hiris)
lada hitam dan lada putih tumbuk (ikut citarasa)
3 batang akar ketumbar (ketuk)
2 sup bunjut
1 batang kayu manis
3 kuntum bunga lawang
7 kuntum cengkih
air secukupnya untuk kuah
daun sup, daun bawang,
jus limau
3 tangkai cili api (ketuk)
1 biji tomato (hiris)
garam dan perasa secukupnya
sedikit minyak untuk menumis
CARA-CARA :
Panaskan minyak dan tumis kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan bahan hiris sehingga wangi.
Tambahkan secukupnya air dan sup bunjut.
Setelah mendidih, masukkan belut dan bahan-bahan lain.
Rasa asam garamnya.
Sedia dihidangkan.