BAHAN-BAHAN :
2 ekor ketam bersaiz besar (dibelah dua, dicuci dan ditoskan)
1 kotak santan kara dibancuh bersama 1 1/2 kotak air
2 keping asam keping
2 helai daun limau purut (dimayang)
1 helai daun kunyit (dimayang)
1 helai daun salam
garam dan gula secukup rasa
sedikit minyak untuk menumis
BAHAN KISAR :
3 biji cili merah
sedikit belacan (jika suka)
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm kunyit
2 cm halia
1 hiris lengkuas
1 batang serai
1 sdk ketumbar biji
CARA-CARA :
Panaskan minyak secukupnya di dalam periuk. Tumis bahan kisar hingga garing dan wangi.
Masukkan ketam dan kacau rata. Tunggu hingga ketam berubah warna.
Kemudian tambahkan santan yang telah dibancuh bersama air. Biarkan mendidih dan kacau selalu agar santan tidak berketul.
Setelah itu bolehlah tambahkan daun salam dan daun-daun yang telah dimayang. Jangan lupa untuk memasukkan garam dan juga gula serta asam keping.
Biarkan mendidih sekali lagi.
Jika suka boleh masukkan sayur kegemaran.
Setelah terung empuk dan gulai naik minyak, bolehlah dimatikan api.
Sedia dihidangkan.